Don't Miss

Schimbari in proiectul casei – costuri

By on aprilie 13, 2016
casa noua

Aproape orice agentie de proiectare case iti ofera posibilitatea sa faci anumite modificari proiectului casei pentru a se adapta nevoilor tale. Acest lucru este foarte important, insa trebuie sa fii atent fiindca micile modificari in proiect pot fi destul de costisitoare in realitate.

O singura schimbare in proiect – o multime de schite

Era o vreme cand schimbarile la proiectul casei erau facute direct pe santier, fara nici o documentatie. Daca vroiai sa iti faci casa putin mai mare, ii spuneai constructorului, iar el iti construia casa dupa bunul plac, fara a depinde de diferiti inspectori care par ca iti vor raul.

In momentul de fata, cand intervine o schimbare la proiectul casei, aceea schimbare trebuie documentata si schitata ca si proiectul original, indiferent de cat de mare este schimbarea. De multe ori aceste schimbari nu incurca foarte mult arhitectul, insa alteori necesita schimbari masive in planul casei, iar costurile vor fi de asemenea bazate pe amploarea schimbarilor.

Impactul asupra casei

Daca schimbarea ce doresti sa o faci nu este inclusa ca optiune in proiectul deja creat, schimbarea va necesita o atentie aparte. Nu te lasa prins in schimbari majore – ideea este sa eviti sa faci mari modificari la proiectul casei fiindca vor fi destuld e costisitoare si poti ajunge la concluzia c amai bine alegeai alt proiect pentru casa ta sau..mai rau..puteai sa construiesti tot proiectul de la zero.

Un arhitect, in fiecare zi, intampina cereri neobisnuite: Multi clienti pentru care construim proiecte case de la zero se gasesc chiar in ultima etapa a proiectarii casei ca mai doresc un dormitor sau chiar doua. De multe ori este chiar foarte greu sa mai integrezi o camera in schita actuala deoarece si designul casei se va schimba considerabil. Acelasi lucru se intampla si la proiectele pre-comandate. Multi cumpara poriectul pentru ca acesta are aproape toate necesitatile de care clientul are nevoie, gandindu-se ca o camera in plus poate fi adaugata cu usurinta. Ei bine, acea singura camera ar putea strica intreg designul casei de care te-ai indragostit.

Adaugand o camera in plus la proiectul initial ar putea declansa modificari in lant: noua camera blocheaza o fereastra, fereastra nu poate fi mutata fara a muta si peretele, peretele mutat face ca baia sa fie prea mica etc. Din acest motiv este bine ca atunci cand vrei sa achizitionezi un proiect pentru casa pre-comandat sa analizezi bine schitele si modificarile pe care vrei sa le faci. Ideal ar fi sa nu faci nici o modificare.

About Diana Sandu