Don't Miss

Un algoritm revolutionar care va ajuta sa jucati eficient la loto

By on mai 14, 2016
tragerea loto polonia

Totul a pornit de la brazilianul Renato Gianella, prin intermediul studiului sau supranumit „The Geometry of Chance: Lotto Numbers Follow a Predicted Pattern”. Folosindu-se de un model destul de complicat pentru persoanele care nu avut foarte multe conexiuni cu domeniul matematicii, Renato Gianella a descoperit faptul ca nu toate combinatiile de numere au aceleasi sanse de a fi extrase, lucru care se aplica in cadrul oricarei loterii din lume.

De remarcat este faptul ca al sau studiu se bazeaza intr-o mare masura pe tiparele comportamentale pe care le fructifica si „Legea Numerelor Mari”. Asadar, nu a trecut mult timp pana cand Gianella a inceput sa considere loteria drept o aplicatie directa a teoriei probabilistice, dar si a legii deja mentionate – Legea Numerelor Mari.

Fie ca vorbim despre tragerea Loto Polonia, Loto Spania („Primitiva”), despre celebrele loterii americane „Mega Millions”, „Fantasy 5”, „New York Loto” sau cea europeana „Euromillions”, ceea ce vrea sa spuna Renato Gianella este ca jocul in sine nu ar mai trebui sa fie identificat cu notiunea de „noroc”. Fiind matematician, acesta a reusit sa puna in practica si un algoritm, pe care mai apoi l-a facut public. Pe de-o parte, algoritmul poate oferi rezultate utile pentru circa 20 de loterii internationale, ceea ce inseamna un real avantaj pentru persoanele care s-au saturat sa incerce, zilnic, diferite sisteme de joc. Pe de alta parte, algoritmul implica numeroase cunostinte avansate de matematica pentru a fi inteles pe deplin.

Iar pentru ca matematicianul Renato Gianella nu a dorit sa pastreze misterul doar pentru el, acesta a facut public algoritmul pe platforma sa, sperand ca prin aceasta metoda sa demonstreze jucatorilor impatimiti faptul ca nu trebuie sa isi continue investitiile aleatorii, ci sa mizeze mai mult pe latura probabilistica in momentul in care pariaza.

Asa cum spune el, loteriile intruchipeaza „laboratoare ideale” pentru testarea si cercetarea probabilitatilor, tocmai pentru ca sunt jocuri cu foarte multe repetari. Va intrebati ce anume dicteaza probabilitatea unei extrageri viitoare in conceptia acestui matematician? Ei bine, raspunsul se gaseste in extragerile precedente, dar si in analiza tiparelor pe care acestea le infatiseaza.

Intrucat vorbim despre un domeniu problematic, Gianella a trebui sa aduca un suport matematic masiv afirmatiilor sale, dar si sa explice pe indelete modul in care functioneaza algoritmul. Asa cum era de asteptat, algoritmul este unul prietenos pentru user, el bazandu-se pe o reprezentare multicolora a tuturor combinatiilor posibile, lucru realizabil prin intermediul regulii lui Pascal. Fiecarei culori ii sunt aduse, inca de la bun inceput, anumite semnificatii, pentru ca insiruirea sa poate fi incadrata din punct de vedere probabilistic.

Ideea centrala este reprezentata de faptul ca direct proportional cu numarul extragerilor se poate verifica rezultatul prezis pentru fiecare model in parte. Lucru dificil de pus in practica, insa inainte de a-si lansa studiul, Gianella s-a asigurat de faptul ca isi testeaza teoria asupra combinatiilor pe mai mult de 20 de loterii diferite, provenite din toate colturile lumii.

About Diana Sandu