Don't Miss

Tratament pentru dermatita seboreica

By on mai 20, 2015
dermatita seboreica

Avand debutul in perioada pubertatii, dermatita seboreica este una din cele mai des intalnite boli de piele din lume, afectand circa 3% din populatia planetei. Desi nu pune viata in pericol, dermatita seboreica creaza disconfort social si, in functie de gravitatea bolii, poate cauza mancarimi si creste riscul unei suprainfectii bacteriene.

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata cronica, caracterizata prin perioade lungi de inactivitate. Aceasta exema afecteaza zonele unde glandele sebacee sunt foarte active, fiind usor de recunoscut datorita petelor de culoare rosu-orange acoperite de scuame (coji) albe si unsuroase. Astfel, putem intalni dermatita seboreica pe scalp, pe frunte, pe obraji sau pe aripile nasului dar si in spatele urechii sau pe conductul auditiv extern. Dermatita seboreica nu este limitata doar la zona fetei, aceasta manifestandu-se atat in zona trunchiului cat si in zona inghinala. Tinand cont de faptul ca activitatea glandelor sebacee este controlata de hormonii masculini (androgeni), dermatita seboreica este intalnita mai frecvent la barbati decat la femei.

Chiar daca pana acum nu s-a descoperit cauza aparitiei dermatitei seboreice, doctorii dermatologi ne spun ca factorii de risc includ oboseala, stresul si obezitatea. Pielea grasa si folosirea lotiunilor cu alcool ce usuca excesiv pielea pot favoriza aparitia dermatitei seboreice.

Dermatita seboreica se poate manifesta in diferite forme, cea mai des intalnita este matreata (caracterizata prin descuamarea pielii scalpului), afectand intre 15 si 20% din populatie. Cazurile mai grave de dermatita seboreica implica aparitia unor scuame galbene si grase insotite de puruit (mancarimi) si senzatii de arsura, zonele afectate favorizand suprainfectii bacteriene.

Pentru a trata eficient dermatita seboreica este obligatoriu ca bolnavul sa programeze o consultatie la medicul dermatolog, acesta fiind singurul in masura sa prescrie o schema terapeutica adecvata.

About Diana Sandu