Tot ceea ce trebuie sa stiti despre echipamentul de protectie al unui sudor
Indiferent daca intentionati sa va angajati intr-un astfel de domeniu, daca lucrati pentru prima data intr-un astfel de atelier sau daca aveti prieteni care isi desfasoara programul de lucru intr-un astfel de mediu profesional, dumneavoastra trebuie sa cunoasteti criteriile esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca echipamentul de protectie al unui sudor.
Pornind de la premisa ca fara protectia necesara orice sarcina dificila si periculoasa nu poate fi dusa la bun sfarsit, m-am gandit sa va impartasesc cateva sfaturi care va pot ajuta sa va amplificati randamentul la locul de munca, dar si sfaturi care va pot mentine departe de eventualele accidente nefericite. In plus, promisiunea mea este aceea de a va oferi si cateva tips-uri de ingrijire a echipamentelor propriu – zise.
Pentru a va mentine departe de radiatiile ultraviolete, de metalele deosebit de fierbinti, ori de clasicele scantei pe care le produc uneltele si dispozitivele de lucru, dumneavoastra trebuie sa alegeti din colectiile magazinelor de profil echipamente de protectie de calitate, realizate 100% din lana ori din bumbac. Desi vorbim despre tesaturi cu o compozitie organica, ele sunt tratate chimic pentru a capata proprietati ignifuge excelente. Avand in vedere procesul chimic prin care trec aceste materiale, recomandarea mea este aceea de a nu le spala foarte des, detergentii din comert diminuandu-le eficienta in fata agentilor externi precizati.
Desi sunteti inconjurati de o sumedenie de solutii, asa cum ar fi hidrocarburile, uleiurile si celelalte substante folosite pentru ungerea pieselor regasite in orice atelier, sfatul meu este acela de a va feri echipamentul de lucru de actiunea acestora. Nu doar ca aspectul vestimentatiei se va degrada din cauza murdariei impregnate in material, insa tesaturile vor incepe treptat sa cedeze, oferind premisele unei noi investitii costisitoare.
Alegerea cromaticii nu trebuie sa fie una bazata doar pe preferintele personale, ci dumneavoastra ar trebui sa cunoasteti faptul ca nuantele inchise sunt apreciate pentru ca ofera o selectivitate propice in fata radiatiilor UV. Asta spre deosebire de articolele vestimentare in nuante calde, pastelate – culori ce nu constituie bariere impotriva radiatiilor. In plus, va sfatuiesc sa alegeti echipamentele de protectie cat mai compacte, in partea superioara fiind necesare jachetele cu gluga si bluzele cu maneci lungi, ele protejand mult mai eficient pielea, comparativ cu un simplu tricou.
Din perspectiva croielii, jachetele trebuie sa fie cat mai bine structurate, un lucru important fiind acela de a urmari designul buzunarelor aplicate pe suprafata sa. Conform specialistilor, este de preferat sa alegeti gecile care au buzunarele acoperite, asta pentru a nu colecta in interiorul acestora portiuni incinse de metal ori alte solutii nocive pentru pielea dumneavoastra.
Exista o sumedenie de „reguli” nescrise si pentru jumatatea inferioara a corpului. In primul rand, pantalonii de lucru pe care ii alegeti trebuie sa va acopere integral incaltamintea. In al doilea rand, lasati pantofii sport deoparte in momentul in care ajungeti in atelier, acestia fiind inlocuiti cu o pereche solida de bocanci, prevazuta atat cu un caramb inalt cat si cu un design cat mai lipit de picior pentru a nu permite impuritatilor sa ajunga la piele.
Un ultim sfat pe care il oferim sudorilor este acela de a include in garderoba lor de munca accesorii din piele, asa cum ar fi manusile, sorturile sau jambierele. Materialele sintetice trebuie sa fie evitate cat mai mult posibil, asta pentru a elimina riscul de topire al tesaturilor in timpul procedurilor de sudura.
0 comments