Superstitii interesante despre verighetele de nunta

Daca ne gandim pentru o secunda la simbolul care unifica si intregeste iubirea roditoare a unui cuplu nou format atunci verighetele sunt primele care apar in mintea noastra. Fara doar si poate, in jurul acestor bijuterii sunt centrate o sumedenie de superstitii si ritualuri stramosesti, care pot fi interpretate in felurite moduri. Pentru ca in aceasta perioada se organizeaza foarte multe nunti ne-am decis sa impartim cu dumneavoastra cele mai interesante povesti si traditii care aduc in prim plan setul de verighete pe care trebuie sa il achizitioneze fiecare cuplu de miri in apropierea celui mai special moment din viata lor.
V-ati intrebat vreodata de ce se poarta verigheta pe degetul inelar?! Daca raspunsul este da, atunci ar trebui sa stiti ca totul a pornit de la o superstitie antica. Aceasta afirma faptul ca degetul inelar este zona anatomica din care porneste o vena, denumita sugestiv „amoris” ce ajunge direct catre inima. In plaiurile mioritice explicatiile sunt atinse de o tenta religioasa conform careia dragostea este prima valoare ca importanta dupa credinta, dovada fiind faptul ca primele trei degete intruchipeaza Sfanta Treime, iar al patrulea are drept scop celebrarea dragostei si respectului in familie.
Pentru ca obiceiurile si ritualurile practicate de pe vremea antichitatii reprezinta mistere inca nedezlegate de oamenii zilelor noastre, fiecare informatie simbolistica provenita din acele timpuri reprezinta o noutate absoluta. Asadar, simbolistica inelelor de aur pe care si le ofereau cuplurile in Roma Antica era transmisa prin design-ul mai putin obisnuit care ilustra doua maini nedespartite. Maiestria mestesugarilor era inca de pe atunci o comoara de care se puteau bucura cuplurile care voiau sa isi celebreze dragostea prin intermediul unui simbol nemuritor, precum inelul de aur.
In continuare vom vorbi despre cateva ipoteze simbolice care de-a lungul timpului au populat atat credintele autohtone sau plaiurile mult mai indepartate. Spre exemplu, se spune ca pierderea sau ratacirea unei verighete este un semn de rau augur pentru ca aduce in prim plan esecul respectivei casatorii. Majoritatea dintre dumneavoastra au auzit cel putin o data in viata ca nu este bine sa iti scoti verigheta de pe deget dupa ce s-a incheiat ceremonia religioasa.
Totusi, aceasta practica nu era pe deplin respectata in Evul Mediu, mai precis in momentele in care era folosita in ritualurile magice, dar si pentru dezlegarea unor ghicitori sentimentale. Pentru ca in acea perioada oamenii credeau cu adevarat in existenta vrajitoarelor, inelele de logodna sau verighetele reprezentau o arma eficienta pentru a te pazi de farmecele acestora. O alta semnificatie interesanta pe care o auzim la tot pasul este reprezentata de efectele negative pe care le poate avea purtarea unei verighete straine, insa trebuie sa ne amintim de un obicei foarte popular la mijlocul secolului al XIX-lea, cand traiul nu era la fel de imbelsugat ca in zilele noastre.
Din aceasta cazua, preotii obisnuiau sa pastreze in in biserica un set intact de verighete clasice pe care le inmanau, la nevoie, cuplurilor lipsite de suficiente resurse financiare pentru a-si cumpara astfel de podoabe fara de care nu se putea oficia cununia religioasa. Bineinteles, ele erau imprumutate doar pe parcursul slujbei, urmand a ramane in biserica pentru a fi utile si altor persoane nevoiase. Sunt mult alte semnificatii pe care oamenii obisnuiesc sa le atribuie verighetelor. De exemplu, se spune ca o verigheta mult prea stramta are rolul premonitoriu de a va avertiza in legatura cu gelozia partenerului de viata, in timp ce una mult prea lejera prevesteste a sa infidelitate.
0 comments