Don't Miss

Sculptura bisericeasca lucrata manual

By on martie 28, 2016
sculptura bisericeasca

Lucrarile in lemn sunt frumoase pentru ca au imbinari deosebite cu cuie din lemn cu sipci aplicate cu spatii traforate , decupate . Frumusetea acestor lucrari este data totusi in cea mai mare masura de sculptura care se face pe ele – sculptura manuala dupa diverse motive , florale , animale , umane , traditionale , rustice sau chiar religioase , bisericesti . Existand lucrari din lemn pentru biserici , pentru ca acestea sa fie impodobite cat mai frumos , a aparut sculptura bisericeasca . Cum pe lucrarile pentru biserica nu se putea face orice fel de sculptura evident ca a aparut o sculptura caracteristica Bisericii care reda multe motive bisericesti , simboluri bisericesti .

Astfel daca ne raportam la Biserica Romano- Catolica , sculptura bisericeasca se regaseste indeosebi in multe statui . Statuile sunt reprezentari artistice foarte valoroase ale unor personaje din Sfanta Scriptura sau din vietile sfintilor . Aceasta sculptura se poate face pe lemn sau in piatra . De asemenea se pot regasi elemente sculptate foarte fin si apoi aplicate pe bancile din bisericile romano-catolice sau pe peretii acestora .

Daca ne gandim la Biserica Ortodoxa , ei bine aici gasim sculptura bisericeasca asternuta pe mare parte din mobilierul bisericesc . In ce consta aceasta sculptura bisericeasca ? Sculptura de acest fel poate reprezenta scene biblice , motive cu simboluri , ca vita de vie – sangele Mantuitorului , graul – painea – trupul Domnului – ambele simboluri euharistice , apoi sfanta cruce , chipuri de ingeri – serafimi , heruvimi , arhangheli , ingeri pazitori . De asemenea tot prin sculptura bisericeasca sunt reprezentate imaginile sfintilor in frunte cu Preasfanta Fecioara Maria si Ioan Botezatorul .

Cea mai intalnita reprezentare imagistica in sculptura bisericeasca este cea a Domnului nostru IISUS Hristos rastignit pe cruce . Se intalnesc totusi si alte scene din viata si activitatea Mantuitorului redate de sculptura bisericeasca .

In ceea ce ma priveste , in acest domeniu execut la comanda orice fel de lucrare pentru biserica , incepand de la o cruce ce se poarta la gat sau un pecetar pentru prescuri sau ceva mai mari – cruci de binecuvantare si pana la o biserica completa , asta insemnand – constructie , mobilier , catapeteasma , troite , cruci , etc.

Exista scoli pentru acesta forma de arta , scoli in care tinerii si nu numai , invata sa redea fizionomii de sfinti precum si alte modele bisericesti pe lemn de esenta moale . De asemenea exista si o alta forma de sculptura pentru biserici si anume acea sculptura naiva care asemeni stilului de pictura naiv reda chipuri de sfinti sau intregi scene religioase intr-un mod original care iese pur si simplu din mana mesterului autodidact .

About Diana Sandu