Don't Miss

Recomandari pentru raftul elevilor

By on septembrie 14, 2018
Raftul elevilor

Indiferent ca le plac cifrele sau sunt fanii simbolurilor, al cuvintelor si al manierei in care scriitorii creeaza lumi prin aceste cuvinte, atat elevii de gimnaziu cat si cei de liceu vor primi, din partea profesorilor de limba romana, o lista cu carti de citit pentru anul scolar 2018-2019. In general, aceste carti sunt titluri clasice, desi de putin timp multi profesori au inteles necesitatea introducerii unor titluri moderne, pentru a incuraja tinerii- mai ales tinerii de liceu- sa citeasca.

Recomandarea pentru raftul elevilor de la Carturarul.ro 

Carturarul.ro, recent lansat, este un portal online de recenzii de carti. Pe langa titluri de non-fictiune si de beletristica moderna, aici pot fi citite si recenzii ale unor romane clasice, incluse atat in bibliografia elevilor de gimnaziu, cat si a celor de liceu.

Elevii de gimnaziu si liceu carora le place sa citeasca si care se identifica cu portretul cititorului modern, creionat cu stil de catre Carturarul.ro, pot vizita pe acest site recenzii sugestive la aceste carti pe care trebuie sa le parcurga pentru scoala. Astfel de recenzii transforma “corvoada” lecturii intr-o adevarata placere, elevilor fiindu-le oferite motive pentru care este bine sa citesti respectivele carti, pe langa o prezentare sumara a plotului si o evidentiere a stilului literar.

Recomandarea pentru elevii de gimnaziu De veghe in lantul de secara

Cartea De veghe in lanul de secara este una dintre cele mai citite carti de catre elevii de gimnaziu, sub indrumarea unor profesori de limba romana care inteleg cat de necesar este sa citest o carte exact la timpul oportun.

Lumea interioara conflictuala si intensa a protagonistului Holden Caulfield este foarte bine inteleasa de adolescentii de 13-14 ani care citesc aceasta carte. Aflati la inceputul acestui drum, ei se vor identifica cu acest personaj, iar puternicul limbaj colocvial nu li se va parea imatur sau neadecvat. Pentru un elev de liceu, aceasta carte ar putea parea putin imatura, insa lumea creionata de Salinger se muleaza exact pe trairile interioare ale unui elev de gimnaziu.

Recomandarea pentru elevii de liceu Enigma Otiliei

Bibliografiile primite de elevii de liceu sunt mai “rigide” in contextul in care bacalaureatul este mai important decat testarea nationala la sfarsitul clasei a VIII-a. Asta nu inseamna ca elevii de liceu nu pot gasi titluri atragatoare in aceasta lista, a caror lectura combina placerea cu utilitatea.
Unul dintre aceste titluri este cartea Enigma Otiliei. Exemplul perfect de roman de tip balzacian in literatura noastra, dincolo de structura clasica, aceasta lucrare se afla in topul preferintelor liceenilor care studiaza pentru examenul de bacalaureat deoarece multe fete se identifica cu Otilia, intr-un context actual, trecut prin anumite filtre ale mediilor sociale.
In plus, creionarea societatii acelui secol aduce aminte si de Romania actuala. Arhetipurile atat de bine prezentate de George Calinescu in carte sunt valabile si in prezent.

About Diana Sandu