Don't Miss
Proaspetele mamici: corpul vostru
By Diana Sandu on aprilie 26, 2015
Caderea parului:
- Multe femei observa o cadere accentuata a parului, fie de-a lungul sarcinii, fie dupa nastere (aceasta se intampla datorita schimbarilor hormonale).
- Parul insa se va regenera.
- Aceasta cadere a parului nu este cauzata de alaptat si intarcarea nu va ajuta.
Ingrijorari privind greutatea :
- Ingrasarea in timpul perioadei de sarcina este un lucru normal. Greutatea in timpul sarcinii se datoreaza copilului, placentei, lichidului amiotic, uterului si, totodata, prin aceasta, corpul incearca sa isi creeze rezerve de energie pentru a produce laptele.
- Desi unele femei pierd greutatea in exces in primele cateva luni ce urmeaza nasterii, multora li se pare dificil sa revina la greutatea pe care o aveau anterior.
- Este posibil sa aiba loc o pierdere intentionata in greutate pe parcursul alaptarii, fara a fi afectata insa cantitatea de lapte, dar aceasta trebuie sa se realizeze treptat. Incercati sa slabiti aproximativ o jumatate de kg pe saptamana.
- Evitati dietele foarte drastice sau foarte restrictive, care pot avea efecte asupra laptelui si, cu siguranta, va vor scadea nivelul de energie. Aveti nevoie in continuare de o dieta sanatoasa. Cea mai indicata metoda este sa evitati grasimile, prajelile si dulciurile, si sa mancati alimente cu un continut scazut de grasimi, carne slaba, multe fructe si legume, paine si cereale.
- Nu ajuta daca mancati mai putin, atat timp cat nu faceti si exercitii fizice. Pentru controlul greutatii si sanatate in general este important sa combinati o dieta sanatoasa cu activitatea fizica.
- Si pentru situatia in care nu alaptati sunt valabile aceleasi recomandari, in ce priveste mancarea sanatoasa, cu un continut scazut de grasimi, dieta ce trebuie combinata cu exercitiile fizice. Insa nu are importanta daca slabiti putin mai repede.
- Unele femei au o problema total difertita. Ele au tendinta sa piarda din greutate in timp ce alapteaza si pot slabi foarte mult, desi bebelusul, de obicei, se dezvolta corespunzator. Daca sunteti in aceasta situatie, aveti grija ca cele trei mese principale sa fie bogate si sa luati gustari sanatoase in fiecare zi. Sunt de ajutor alimente ca branza, nucile si iaurtul nedegresat.
- Desi nu este ceva obisnuit, problemele cu tiroida pot avea efect asupra greutatii dupa nastere. Prea multi hormoni tiroidieni duc la o pierdere in greutate, in ciuda faptului ca persoana respectiva mananca suficient de mult, iar o cantitatea prea mica de astfel de hormoni poate fi asociata cu un nivel de energie scazut si crestere in greutate. In situatia in care credeti ca aveti o astfel de problema, consulati medicul.
Exercitiile fizice:
- Exercitiile fizice reprezinta o buna modalitate de a redeveni in forma dupa nastere si, de asemenea, va vor face sa va simtiti bine. Daca plimbati bebelusul cu caruciorul, pe de o parte, acesta, de obicei, va adormi, iar pe de alta parte, este o metoda buna de a redeveni activa dupa ce ati nascut.
- Cresteti gradul de efort al exercitiilor treptat, insa evitati sa faceti exercitii prea solicitante pana la primul control postnatal (la aproximativ sase saptamani de la nastere), pentru a fi sigura ca totul este OK.
- Pe langa exercitiile fizice obisnuite, va trebui sa faceti anumite exercitii specifice, care vor ajuta muschii abdominali si pelvieni sau isi recapete forma si puterea. Este posibil sa vi se arate astfel de exercitii in spital.
- De obicei, exercitiile cu un grad de efort moderat nu afecteaza alaptatul. Aveti grija totusi sa creati un echilibru intre exercitiile fizice si odihna, sa beti multe lichide, in special daca ati transpirat. Unora dintre copii nu le place gustul laptelui produs dupa exercitiile fizice. Aceasta nu este o regula, dar daca bebelusul refuza sanul in aceasta situatie, aveti grija sa il hraniti inainte de a face exercitiile sau dupa ce corpul dvs.se va linisti.
- Unele mame au constatat ca exercitiile fizice de durata sau solicitante le afecteaza cantitatea de lapte. Va fi nevoie poate de cateva incercari, chiar greseli, pana cand va veti da seama cum este mai bine pentru dvs.
0 comments