Don't Miss

Pompa de caldura aer – apa: O solutie de incalzire rentabila si ecologica

By on februarie 17, 2019
Pompe de cladura de tip aer apa

Indiferent daca toate pompele de caldura cu sursa de aer extrag caldura din aerul exterior si o transfera in interiorul cladirii, pompele de caldura aer – apa si aer – aer difera in moduri care ar putea influenta asteptarile celor care beneficiaza, in final, de confortul termic rezultat.

In general, ambele pompe de caldura sunt usor de instalat, cerintele cladirii nu sunt la fel de stricte ca cele in cazul pompelor de caldura de la sol si costul este relativ scazut. O pompa de caldura aer – apa serveste si drept instrument de amortizare a costului alocat energiei termice, in ciuda investitiei pe care o impune la inceput. Aceasta se amortizeaza in scurt timp, insa cel mai important este faptul ca beneficiati de o sursa de incalzire ecologica si durabila.

Ce beneficii aduce unei gospodarii o pompa de caldura aer – apa?

Pompa de caldura aer – apa poate incalzi atat aerul, cat si apa calda. Spre deosebire de acestea, pompele de caldura aer – aer incalzesc doar spatiul interior. Pompele de caldura aer – apa constau din doua componente – interne si externe. Partea exterioara extrage caldura exterioara si o transfera in circuitul de incalzire a apei, cum ar fi incalzirea prin pardoseala, precum si la rezervoarele de apa calda din gospodarie.

Cu toate acestea, deoarece apa furnizata la robinete trebuie sa aiba o temperatura mai mare decat cea a sistemelor de incalzire prin pardoseala, ar trebui sa va asteptati la o scadere a eficientei in aprovizionarea cu apa calda de aproximativ 13%.

Prin ce se diferentiaza pompele de caldura aer – apa?

Monobloc Hitachi Yutaki M

Ambele pompe de caldura (aer – aer si aer – apa) sunt considerate solutii de incalzire eficiente din punctul de vedere al costurilor si caracterului ecologic. In timp ce celalalt transfera caldura catre aerul interior, acesta din urma transfera caldura intr-un circuit de incalzire si intr-un rezervor de apa menajera.

Deoarece pompele de caldura aer – apa absorb caldura din aerul exterior, ele sunt considerate o alternativa buna atat la incalzitoarele de stocare, cat si la cazanele pe baza de ulei. Pompele de caldura de aer – apa sunt de obicei echipate cu sisteme de incalzire care necesita temperaturi de functionare relativ scazute, ca de exemplu pentru incalzirea in pardoseala. Ele sunt, de asemenea, mai eficiente decat un cazan tipic atunci cand incalzesc apa de la o temperatura mai scazuta.

Pe baza preferintelor dumneavoastra personale, puteti integra pompa de caldura cu sursa de aer cu un sistem conventional de incalzire, de exemplu radiatoare sau sisteme de incalzire prin pardoseala. Fie o pompa de caldura aer – aer, fie pompa de caldura aer apa ar putea fi o solutie buna, in functie de nevoile dumneavoastra specifice si obiectivele de economisire.

Pompele de caldura aer – apa: Avantaje si dezavantaje

Prin instalarea pompelor de caldura cu sursa de aer, veti reduce atat factura la utilitati, cat si amprenta de carbon a gospodariei dumneavoastra in mediul inconjurator. Ca sursa de energie regenerabila, pompele de caldura aer – apa nu necesita combustibil, ci doar o intretinere redusa si au costuri de intretinere foarte scazute.

Deoarece acestea sunt sustinute de subventii si stimulente guvernamentale, costul pompei va este platit in transe anuale. Pe langa faptul ca in sine constituie o solutie de incalzire cu costuri reduse, pompele de caldura aer – apa au cateva dezavantaje, de care ar fi indicat sa tineti cont. Respectiv, acestea nu sunt la fel de eficiente ca pompele de caldura de la sol si depind de fluctuatia temperaturii exterioare. Pentru a compensa acest lucru, este recomandat sa va izolati locuinta.

About Diana Sandu