Don't Miss

O incursiune interesanta in istoria masinilor de spalat vase

By on octombrie 28, 2015
masini de spalat vase

Avand in vedere expansiunea uimitoare pe care o infatiseaza gama masinilor de spalat vase in societatea contemporana este dificil sa ne imaginam faptul ca prima tentativa de lansare a acestui echipament a ajuns sub radarul tehnologic in urma cu aproximativ 150 de ani. In momentul actual, masinile de spalat vase sunt impartite in diverse categorii functionale, diferentierea lor bazandu-se pe o serie variata de parametrii. Dintre acestia se merita sa amintim capacitatea, numarul limitat sau bogat de programe, modalitatea de afisaj, clasa energetica pe care o ilustreaza sau pretul.

Fiecare reprezentanta a publicului feminin trebuie sa se imparta eficient intre activitatile casnice solicitante, programul aglomerat din mediul profesional si familie, un echilibru intre aceste trei puncte de greutate fiind cel mai adesea un „obiectiv” dificil de indeplinit. Ei bine, acele masini de spalat vase performante intruchipeaza un raspuns omogen la intrebarea omniprezenta pe buzele  gospodinelor foarte ocupate: „Care sunt echipamentele in care se merita sa investim pentru a ne usura munca zilnica in bucatarie?”. Masina de spalat intruchipeaza, fara doar si poate, un accesoriu deosebit de util care va poate scapa de spalatul vaselor de mana – o sarcina ce devine obositoare in momentul in care trebuie sa curatati vesela dupa o masa copioasa in familie.

Si totusi, curiozitatea noastra se indreapta spre originile masinilor de spalat vase, trei la numar fiind primele initiative de promovare care s-au inregistrat in dreptul acestor dispozitive atat de comune in societatea contemporana. Prima apartine lui Joel Houghton si ne poarta cu gandul la mijlocul anilor 1800, mai precis anul 1850. Bineinteles, principiul de functionare al dispozitivului propus de acest american se baza pe generarea manuala a unei puteri suficient de ridicate astfel incat pe fiecare vas in parte sa se pulverizeze o cantitate egala de apa.

A doua tentativa aduce in prim plan o figura feminina faimoasa la vremea respectiva si anume Josephine Cochrane. Aceasta s-a individualizat in plan tehnologic in anul 1887 cand s-a decis sa isi conceapa propria masina de spalat vase. Ambitia sa a fost sporita de un motiv impresionant pentru o persoana din mediul citadin contemporan. Ei bine, conform reperelor istorice Josephine tinea foarte mult la vesela sa din portelan, iar slujitorii de origine chineza nu ofereau pretioaselor tacamurilor suficienta atentie in cadrul procedurilor de spalare si ciobeau adesea exponatele scumpe din colectiile acesteia.

Ajungem cu pasi timizi si la cea de-a treia varianta, William Howard Livens fiind persoana care a adus pentru prima data in lumina reflectoarelor o masina de spalat vase dotata cu o instalatie de racordare permanenta. Desi dimensiunile dispozitivului propus nu erau la fel de impozante precum cele pe care le identificam in momentul actual in stocurile magazinelor de specialitate, acesta putea fi utilizat cu succes in gospodarie. Comparativ cu tehnologia promovata in momentul actual, masina de spalat propusa de Livens insuma intr-un procentaj multumitor majoritatea caracteristicilor de baza: era prevazuta cu o usa frontala, infatisa popularul raft in care erau introduse cu atentie vasele murdare, iar mai tarziu ( in anul 1940) a fost completata elementele electrice importante pentru procedeul de uscare.

About Diana Sandu