Don't Miss

Nedumeriri de casa noua

By on august 25, 2017
Casa

Recent, in familia restransa am purtat aceasta discutie. Decizia este destul de complicata deoarece exista multe argumente pro si contra pentru ambele variante. Pentru ca argumentele nu sunt toate usor de gasit, m-am gandit ca ar fi utila o dezbatere editoriala pe tema: cumpar sau construiesc, pentru ca viitorii proprietari de case sa poata lua decizia mai usor.

Sa incepem cu povestea casei gata cumparate.

Argumentele pro sunt destul de evidente, dar voi mai trece o data prin ele: este mult mai rapid – ai cumparat-o, ai reamenajat ce mai ai de amenajat si te poti muta acolo. Este era vitezei, deci acesta este cel mai puternic argument. Si daca cumperi o casa la rosu, amenajarea tot va fi mai scurta decat in cazul in care o ridici de la zero.

In al doilea rand, alegi pe spranceana. Stii cum arata, nu trebuie sa iti imaginezi. Iti place dormitorul mare, camera de zi, bucataria, nu iti place holul-ghinion. In masura in care este un argument pro, este si un argument contra, pentru ca nu mai poti schimba mare lucru in structura. Dar o poti alege dupa orice pofta. Pro: ai costurile exacte de la inceput, nu trebuie estimate. Per total, va fi mai scump sa cumperi gata decat sa construiesti, dar macar stii de la inceput ce si cum ai de dat.

Cele mai importante argumente contra sunt insa: nu stii cum este construita casa . Mai ales la structura de rezistenta: plasele sudate, otelul beton, nu stii daca sunt puse conform planului si nu poti fi sigur ca in 5 ani nu or sa inceapa sa iti crape peretii. Nu mai poti schimba nimic in arajamentul camerelor. Sunt asa cum a picat, nu poti sa te razgandesti, sa faci bucataria mai mare, sa micsorezi dormitorul sau orice asemanator. Ceea ce vezi iei.

Pentru construirea de la zero, multe dintre argumente sunt relativ evidente. Incepand cu argumentele pro, care sunt in realitate argumentele contra de la cumpararea unei constructii gata facute. Stii ce pui in pereti, costurile sunt per total mai mici, o aranjezi dupa cum iti doreste inima. Argumente contra: dureaza destul de mult, nu poti fi convins ca ai ales o echipa de lucru cine stie ce rasarita si este posibil sa ai degeaba materiale de constructii de calitate, daca echipa o va lucra prost.

Depinde de motivele fiecaruia pentru fiecare alegere. Pentru unii o parte din argumente cantareste mai mult, pentru altii celelalte. Nu suntem toti la fel. Va sfatuiesc totusi sa fiti foarte atenti in ambele variante sa nu va grabiti, sa faceti studii de piata ca sa nu platiti mai mult pe acelasi tip de produs. Daca alegeti o cladire deja construita, nu ezitati sa cereti totusi opinia unui constructor, iar daca vreti sa vi-o construiti singuri, alegeti o echipa cu recomandari solide si portofoliu mare.

About Diana Sandu