Don't Miss

Ne lasam copiii sa se joace pe calculator?

By on septembrie 29, 2016
jocuri-friv

Ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca traim in lumea tehnologiei si nu avem de ce sa ne ferim copiii de efectele ei. Din contra, ar trebui sa-i lasam sa descopere avantajele si dezavantajele pe care acestea le ofera.

Psihologii ne incurajeaza sa facem cunostinta copiilor cu lumea tehnologiei de la varste fragede. Acest lucru nu presupune sa le oferim acces nelimitat la internet. In calitate de parinti, trebuie sa stabilim ce poate si ce nu poate face copilul nostru in mediul online.

Pentru prescolari, o modalitate potrivita de a folosi tehnologia si de a se dezvolta cu ajutorul ei este reprezentata de aplicatiile miniclip sau de acele jocuri friv 2, disponibile pe multe site-uri din mediul online. Vorbim despre joculetele de mici dimensiuni, care iti exploreaza atentia si indemanarea.

Jocurile friv sunt de mai multe tipuri, astfel ca cel mic poate alege dintr-o gama larga de variante. De exemplu, daca ii plac masinile, poate accesa jocuri care proiecteaza virtual o cursa de masini, daca ii plac papusile, le poate juca pe acelea care exploreaza lumea cumparaturilor sau pe cele care ii pun la incercare abilitatile de combinare a culorilor. Tot prin intermediul acestor jocuri de mici dimensiuni, copilul tau poate invata sa numere si sa recunoasca literele sau culorile.

Pentru scolari, exista o categorie de jocuri, care vin ca o completare a programei scolare. Cu ajutorul lor, micutul tau poate dezlega tainele geografiei sau istoriei, poate descoperi povestea dinozaurilor, poate invata sa recunoasca florile sau animalele.

Asadar, copilul nu trebuie privat de tehnologie. Cum contribuie tehnologia la dezvoltarea copilului tau?

Ii dezvolta capacitatea de concentrare. Lasa-l sa se joace, sa fie atent intr-un singur punct, sa invete singur ce inseamna sa castige, dar si ce inseamna sa piarda.

Ii dezvolta atentia. Pentru a trece un anumit nivel, cel mic trebuie sa fie foarte atent si sa gandeasca fiecare miscare. Acest lucru ii va antrena mintea si il va ajuta ca, pe viitor, sa fie foarte atent atunci cand isi va face temele de exemplu.

Ii dezvolta imaginatia. Asemenea cartilor, si jocurile friv ii exploteaza copilului latura creativa.

Il relaxeaza. Cine a spus ca cei mici nu trebuie sa se mai relaxeze din cand in cand? Este adevarat ca ei nu intampina stresul adultilor, insa, si pentru ei, programul de la gradinita sau de la scoala este destul de solicitant, astfel ca au nevoie, din cand in cand sa se destinda.

Il responsabilizeaza. Daca ii faci un program strict, in care se poate juca, numai dupa ce isi termina lectiile, el va intelege importanta celor doua activitati si va invata sa-si dozeze corect timpul, astfel incat sa le poata face pe amandoua.

Parintii trebuie sa inteleaga ca tehnologia nu este nociva. Furnizata corect si dozata corespunzator, ea poate influenta in mod pozitiv dezvoltarea intelectuala a celui mic si va constitui baza reusitei lui in special in cadrul activitatilor curiculare.

About Diana Sandu