Don't Miss

La ce preparate se foloseste sofranul?

By on septembrie 9, 2017
Sofran

Ca si in cele mai vechi timpuri si in zilele noastre condimentul sofran este foarte scump (cel mai ieftin este sofranul iranian in valoare de 460 – 470 dolari pentru 1 kg, greci – 770-790 dolari pentru 1 kg). Cel mai scump sofran este cel spaniol in valoare de 900 – 950 dolari pe kilogram. Pretul este ridicat, din cauza costului ridicat de crestere si procesare – pentru a obtine 1 kg de sofran uscat trebuie sa prade manual in jurul valorii de 160000 de culori. Dintr-un hectar, in primul an poate primi pana la 6 kg de condiment uscat, iar in al doilea – de pana la 20 kg. Cererea si pretul ridicat al condimentului a atras intotdeauna fraudatori si iubitori de profit usor, in ciuda legilor dure.

Sofranul poate creste in inaltime 30 – 40 cm, avand frunze foarte inguste, de cativa milimetri, largi, usor curbate. Apar in timpul sau dupa inflorire. In perioada de inflorire (octombrie) sofranul da una sau doua culori – destul de mari, mov sau galben. Durata de inflorire este de aproximativ trei zile. Sofranul este o culoare puternica, la 3 litri de apa sunt nevoie doua flori uscate.

Sofranul este folosit la prepararea de picaturi de ochi, boli ale ficatului, stomacului, tuse. Sofranul are o aroma specifica si capacitatea de a oferi preparatelor culoare, fiind utilizat pe scara larga ca un condiment. Este utilizat la prepararea produselor de cofetarie, biscuiti, prajituri, budinci, cruste. Este de asemenea adaugat la jeleuri de fructe, creme, spume si sortimente de inghetata. In Orientul Mijlociu si Europa de sud este folosit pentru aromatizarea si colorarea produselor alimentare, cum ar fi orezul (pilaf, paella, etc). Este adaugat si la feluri de mancare cu carne de miel, peste si pasari de curte pentru a creste aroma si culoarea. Se combina foarte bine cu rosii si sparanghel.

About Diana Sandu