Don't Miss

Istoria codului postal

By on noiembrie 28, 2016
cod-postal

Sunt unele aspecte care se mentin zeci de ani, si altele care se pot schimba peste zi. Pentru ca asa este facuta lumea, sa dureze o vesnicie sau doar o clipa. Dar un anume aspect se mentine de ceva vreme buna si, din cate se pare, va fi important pentru totdeauna. Iar aici vorbim despre codurile postale.

Ce este codul postal?

Este simplu de observat. Codul postal, la noi, in Romania, si oriunde altundeva, este o serie de litere sau cifre. Exista insa si tari in care codul postal poate fi format din combinarea unor litere cu cifre. cod postal Romania a fost intotdeauna format din cifre. Dar inainte de a exista o codificare postala in tara noastra, a trebuit ca o alta natiune sa introduca aceste coduri, care s-au dovedit extrem de importante. Drept dovada, ele se folosesc de peste 50 de ani.

Codificarea postala s-a facut pentru prima data in Germania in anul 1960. Iar de aici pana la extinderea lor nu a fost decat un pas. Totusi, la 50 de ani de la introducerea codurilor postale, sunt unele tari care nu au mizat pe ele, ci pe diferite ale metode, precum infiintarea unor institutii sau agentii guvernamentele pentru reprezentarea geografica. Printre tarile care nu au un sistem de codificare postala sunt Irlanda si Hong Kong, ultima fiind un caz special datorita statului ei.

Unul dintre cele mai sofisticate sisteme de codificare este cel al Statelor Unite ale Americii. Sunt cunoscute ca fiind Coduri ZIP si au fost introduse in anul 1963 de catre Serviciul Postal. Codul ZIP a fost format pentru inceput din cinci cifre, combinatia facandu-se cu numere de la 00001 la 99999. Ca si in cazul Romaniei, care a schimbat codurile in 2003, americanii au facut acest lucru inca din anul 1980. De fapt, nu le-au schimbat, ci le-au adaugat o terminatie suplimentara de 4 cifre, noul sistem de codificare fiind cunoscut ca ZIP + 4. Mai exact, un cod postal actual din sistemul american arata asa: 00001-0000. S-a facut aceasta modificare tocmai pentru ca era necesara o localizare mai exacta a cetateanului, pentru ca Serviciul Postal sa nu mai intampine dificultati in livrarea coletelor sau scrisorilor.

Romania nu putea sa ramana fara un sistem de codificare postala, dar, cum suntem obisnuiti chiar si in prezent, a fost nevoie de cativa ani distanta pentru a fi reglementat. Tara noastra a beneficiat de o codificare postala abia in anul 1974, cand au fost introduse codurile din 4 cifre. A fost un sistem oarecum liniar, fara o localizare atenta si cat mai apropiata de cetatean. Existau chiar confuzii extreme intre localitati cu acelasi nume, din acelasi judet care puteau avea acelasi cod postal daca nu se opera o reglementare viitoare.

Nevoia unor coduri postale mult mai bine puse la punct aparea astfel inca din momentul in care primele au intrat in vigoare, numai ca noua codificare s-a facut abia in anul 2003, iar un cod nou include 6 cifre, localizarea se face nu doar pana la nivel de strada, ci chiar grup de imobile sau chiar imobil in parte.

Acum nu mai trebuie sa cauti coduri postale Timisoara si sa iti ofere mai multe localitati din judet cu acelasi nume, cod diferit si sa te intrebi: oare care e codul pentru satul meu?

About Diana Sandu