Don't Miss

Importanta verificarii PRAM in cadrul instalatiilor electrice

By on iunie 13, 2018
Verificare de tip pram

In orice instalatie electrica, verificarea PRAM este o metoda esentiala prin care se stabilesc riscurile cauzate de exploatarea instalatiilor electrice. Conform legislatiei actuale, aceasta verificare PRAM ar trebui sa fie efectuata in mod periodic. Compania Electric Energy realizeaza verificari pram pentru clientii interesati.

De ce PRAM?

Pentru a intelege cu exactitate ce inseamna PRAM, initial trebuie sa analizam de la ce vine acest acronim. PRAM vine de la Protectie prin Relee Automatizate si Masura. Astfel, cuvantul de baza este acela de „protectie”.

De ce este esentiala verificarea PRAM in mod periodic?

Instalatiile electrice trebuie verificate in mod regulat, pentru a evita deteriorarea acestora de-a lungul timpului datorita factorilor precum incarcarea excesiva a circuitelor, uzura izolatiilor sau a echipamentului, ori coroziunea.

In mod similar, in conformitate cu reglementarile legale, ar trebui sa se efectueze o serie de teste periodice, pentru a preveni socurile electrice ale personalului care utilizeaza instalatia de alimentare cu energie electrica. Aceste verificari includ o serie de masuratori cum ar fi: rezistenta la izolarea termica, rezistenta la dispersie a instalatiilor de inpamantare, curentul de scurtcicuit, continuitatea benzii de impamantare, verificarea echipamentelor de protectie.

In ce consta cu exactitate procesul verificarii PRAM?

Verificari instalatii electrice

In cadrul verificarii PRAM sunt incluse:

  • conectarea curelei la priza de impamantare, la motoare si la placile electrice;
  • verificarea rezistentei izolatiei conductorilor electrici, si a curentului de scurtcicuit;
  • verificarea dispozitivelor/echipamentelor de protectie;
  • verificarea separatoarelor diferentiale si a rezistentei izolatiilor cazurilor de dispozitive electrice;
  • masuratorile si verificarile pentru punerea in functiune a instalatiilor electrice, precum si a unitatilor de incalzire, ventilatie si aer conditionat;
  • verificarea circuitelor de iluminat;
  • verificarea echilibrului consumului de faze;
  • verificarea fazelor de continuitate si de identificare;
  • defectiunile cablurilor cu o tensiune de pana la 10 kilovati
  • emiterea rapoartelor de examinare.

Cum influenteaza legislatia verificarile PRAM in general?

In Romania, verificarile PRAM trebuie sa fie desfasurate periodic in conformitate cu Normativul I7/2011. Aceste verificari sunt obligatorii, mai ales in campul muncii, dar si o sarcina esentiala pentru toate persoanele care au in proprietate sau administreaza cladiri cu instalatii electrice.

In legislatie, este stipulat cu exactitate nevoia ca aceste verificari PRAM sa se efectueze periodic. Cu cat mai des sunt facute aceste verificari, cu atat mai bine. Toti proprietarii instalatiilor electrice au responsabilitatea de a analiza cu atentie termenii de valabilitate pentru toate tipurile de masuratori si verificari PRAM.

Dupa efectuarea unei verificari, rezultatele se trimit sub forma de raport ce se numesc „buletine PRAM”.

About Diana Sandu