Don't Miss

Hipnoza are efecte surprinzatoare asupra creierului nostru

By on ianuarie 30, 2017
hipnoza

Pentru prima data, un grup de oameni de stiinta englezi, de la Hull University, se pare ca au reusit sa identifice cateva modificari neurale care intervin in creier cand suntem supusi hipnozei. Acest lucru ar demonstra cum hipnoza ar avea efecte “reale” asupra mintii, nu numai simple efecte asupra corpului datorate starii de relaxare, sustin autorii revistei Consciousness and Cognition.

Nu e prima data cand oamenii de stiinta folosesc rezonanta magnetica pentru a analiza activitatea cerebrala asupra subiectilor supusi hipnozei. In celelalte dati, analizele erau realizate cand subiectii efectuau anumite actiuni sub hipnoza si astfel, nu era clar daca modificarile neurale erau legate de starea de hipnoza sau de actiunile pe care le faceau, explica William McGeown, autorul acestui studiu.

In experimentul lor, McGeown si colegii lui au luat spre examinare 10 subiecti care erau foarte sensibili la hipnoza si 7 subiecti care erau mai putini sensibili la hipnoza, analizand prin rezonanta magnetica activitatea lor neurala. Ca si rezultat, cei ce raspundeau la efectul hipnozei aratau o diminuare a activitatii neurale in zonele care se activeaza cand suntem distrati sau visam cu ochii deschisi.

Acest lucru, dupa parerea autorilor acestui studiu, ar demonstra ipoteza ca hipnoza favorizeaza un grad superior de atentie a mintii, determinand creierul sa fie mai receptiv la informatii, ca un fel de stare de luciditate superioara, care ne-ar face mai constienti in intelegerea informatiilor, tocmai in momentul cand corpul nostru este total relaxat.

About Diana Sandu