Don't Miss

Ghid pentru incepatori – cum puteti obtine despagubirile prin polita RCA?

By on noiembrie 2, 2015
rca ieftin

In societatea contemporana, carnetul de conducere este un bun care ajunge in posesia tuturor categoriilor de varsta, incepand cu perioada tarzie a adolescentei, pana la cea de-a treia varsta. Si totusi, fiecare persoana care ajunge dintr-o data sa detina statutul de „sofer” trebuie sa fie familiarizata cu termenul de asigurare, atat obligatorie – RCA, dar si facultativa – Casco. Asadar, primul lucru de care trebuie sa fiti constienti este reprezentat de faptul ca fiecare persoana are dreptul de a solicita despagubiri din partea soferului care se dovedeste a fi vinovat intr-un accident rutier in cadrul caruia dumneavoastra ati avut de suferit. Fie ca vorbim despre daunele materiale sau despre problemele mult mai grave, asa cum sunt traumele corporale, soferul in cauza este obligat prin lege sa acopere toate aceste despagubiri.

Asa cum am spus, asigurarea RCA este obligatorie pentru fiecare persoana, ceea ce inseamna ca si dumneavoastra sunteti obligat sa raspundeti afirmativ in cazul in care sunteti implicat intr-un accident rutier ce a condus la pagubirea unei terte persoane. Eventualele reparatii de care veti avea nevoie pentru a va pune din nou in functiune autoturismul personal nu sunt acoperite de asigurarea RCA, singura metoda prin care veti putea beneficia de despagubiri fiind reprezentata de incheierea in prealabil a unei polite tip Casco. Astazi vom vorbi despre etapele pe care trebuie sa le parcurga o persoana afectata intr-un accident, astfel incat ea sa se asigure de faptul ca va beneficia facil de despagubirile solicitate:

Care sunt actele pe care trebuie sa le includeti in dosar?

Soferul responsabil de producerea respectivului accident trebuie sa fie posesorul unei polite de asigurare, indiferent ca ne raportam la varianta de rca ieftin, sau la o asigurare mult mai complexa. Si totusi, care sunt celelalte acte pe care dumneavoastra trebuie sa le includeti in dosar pentru a va bucura de un raspuns afirmativ din partea firmei de asigurari? Copia dupa certificatul de inmatriculare a masinii respective este obligatorie, insa nu suficienta. La aceasta trebuie sa adaugati o cerere de despagubire,  completata cu datele dumneavoastra de identificare. Mai apoi, aveti nevoie de doua procese verbale care se incheie, de cele mai multe ori, la fata locului. Primul dintre acestea vizeaza corpul justitiar- in acest caz Politia Rutiera.

Fiecare cadru specializat care ajunge la locul accidentului trebuie sa intocmeasca un proces verbal in care sa includa deopotriva schita nefastului accident, dar si eventualele masuratori care atesta faptul ca vina apartine in totalitate soferului respectiv. Daca ati intrat in posesia acestui document atunci dosarul trebuie sa fie completat cu un alt proces verbal care, de aceasta data, trebuie sa apartina inspectorului de daune. Acest cadru este desemnat de compania respectiva de asigurari si indeplineste rolul de constatator la fata locului.

Din nefericire, exista numeroase accidente rutiere care nu implica doar pagube materiale, iar in aceste cazuri se vor adauga la dosar toate actele medico – legale, dar si alte adeverinte care nu fac altceva decat sa afirme, inca o data, necesitatea unor despagubiri financiare in cazul vatamarilor corporale. Acesti pasi sunt relativ usor de urmat atata timp cat soferul vinovat dispune de o polita de asigurare RCA actualizata si platita. Daca asigurarea lipseste sau nu detine statutul de valabilitate atunci trebuie sa va adresati unui alt corp institutional, cunoscut sub numele emblematic de „Fondul de Protectie a Victimelor Strazii”.

About Diana Sandu