Energia alternativa – o privire de ansamblu asupra tarii noastre
Energia alternativa este un termen recent care se refera la energia sau sursele de energie si tehnologii de stocare ale energiei care nu utilizeaza resurse naturale (conventionale sau traditionale) sau nu afecteaza in mod negativ mediul inconjurator (sau au un impact scazut). Expresia energie alternativa este utilizata adeseori in contract cu sintagma “combustibil fosil”. De asemenea, aceasta energie, in multe contexte, este sinonima cuenergia regenerabila.
Ca si ramificatii ale acestui mare domeniu, se poate vorbi de cinci directii principale:energia eoliana, energia solara, energia apei, energia geotermica si cea derivata din surse de biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz).
In tara noastra, de catre unitatile private sau de catre utilizatorii persoane fizice se pune accent pe 3 dintre acestea. Subventiile acordate de stat firmelor, dar si celor care isi instaleaza la propria locuinta surse de obtinere de energie alternativa au incurajat aceasta dezvoltare.
In primul rand, energia eoliana a cunoscut un progres incredibil in ultimii ani: au fost instalate mii de turbine eoliene, au aparut noi parcuri eoliene – in special in partea de sud est a tarii.
In al doilea rand, energia fotovoltaica, obtinuta prin folosirea de panouri solare fotovoltaice este de asemenea intr-un trend ascendent. Pana in luna octombrie a acestui an, aproape 15 000 de romani (persoane fizice) au participat la proiectul Casa Verde – realizat de catre Ministerul Mediului. Acest program este corelat cu instalarea de panouri solare pe locuinte (sau turbine eoliene pe proprietatea personala), pentru a suplimenta necesarul domestic de energie electrica sau termica. In acelasi timp, facturile de utilitati vor scadea.
In ultimul rand, in domeniul creat de aceasta energie alternativa in Romania se investe considerabil in dezvoltarea de noi Centrale Termoelectrice pe Biomasa si Centrale Termoelectrice pe Biogaz.
0 comments