Don't Miss

Economisirea energiei electrice – Cum poți avea facturi mai mici?

By on septembrie 20, 2018
Bani

Alege aparate moderne care sunt eficiente din punct de vedere energetic. Cea mai mare parte din consumul de energie electrică se datorează aparatelor de uz casnic. Din categoria lor fac parte: mașina de spălat rufe, frigiderul, mașina de spălat vase și aragazul electric.

Specialiștii spun că o mașină de spălat rufe care este economică va consuma mai puțină energie electrică. Oamenii au tendința de a urmări ofertele, cumpără mașini de spălat rufe ieftine și apoi sunt nevoiți să plătească facturi mari de curent electric pentru că mașina aduce după ea anumite costuri indirecte. Cea mai bună mașină de spălat rufe este de clasă A+++, care are indicele de eficiență energetică EEI<46.  În ceea ce privește gradul de eficiență a stoarcerii prin centrifugare, acesta depinde de gradul de umiditate reziduală D, care ar trebui să fie D<45 pentru eficiență maximă.

Un frigider vechi va avea costuri mari de operare. Pentru a plăti facturi mai mici la energia electrică ar fi indicat să cumperi un frigider de clasă A+. De asemenea trebuie să știi că nu este bine să ții ușa de la frigider mult timp deschisă. Acest lucru face ca în frigider să pătrundă aer cald, iar acesta va crește gradul de umiditate. Dacă observi că apare gheață pe peretele frigiderului în interior să știi că este din cauza asta. Consecințele se vor vedea și la factura de energie pentru că frigiderul va consuma mai mult.

Stratul de gheață în congelator nu trebuie să depășească 5 mm. În caz contrar să nu te miri dacă frigiderul consumă mai mult cu 25-30%. Indicat este să dezgheți congelatorul în mod regulat, mai ales dacă observi că stratul de gheață este destul de mare. Dacă decizi să-ți iei un frigider nou, este bine să fie mare, încăpător, de clasă A+. În cazul congelatorului optează pe un model cu tehnologia Frost Free.

În congelator este bine să ai rafturile pline, iar temperatura să fie de minus 18 grade. Alimentele înghețate din congelator ajută la menținerea temperaturii optime atunci când se deschide des ușa și pătrunde aer cald. În frigider termostatul trebuie să fie reglat la plus 4 grade sau plus 5 grade, asta fiind temperatura optimă.

Un aragaz electric care consumă puțin este acela de clasă energetică A.

Consum energetic

Găsește un furnizor ieftin de energie electrică astfel vei plăti mai puțin. Ofertele de electricitate în sistem de piață concurențială sunt uneori foarte avantajoase. Furnizorii impliciți vin cu noi oferte avantajoase prin intermediul cărora urmăresc să-și păstreze clienții. Caută oferta cea mai bună la furnizorii de energie electrică de pe Internet. Dacă îți convin condițiile oferite de un anume furnizor, poți schimba contractul de energie electrică pe care îl ai. Românii au dreptul de a se muta la un alt furnizor de energie electrică dacă doresc. Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică este simplă și se realizează în aproximativ 14 zile.

Cu siguranță există diferențe calitative, sau la prețul energiei electrice la furnizorii de energie. Oamenii nu înțeleg de multe ori facturile mai ales din cauza faptului că plătesc nejustificat în avans. Ei primesc facturi cu numere, date transmise de furnizor pe care uneori nu le înțeleg și devin suspicioși în legătură cu faptul dacă sunt sau nu facturați la un preț corect al energiei electrice. Acum îți poți calcula singur factura la energie electrică prin intermediul unui calculator factură energie electrică.

Indiferent de decizie, de care furnizor de energie electrică alegi, trebuie să faci economie, să-ți reduci consumul propriu de energie. În România prețurile pentru energie sunt în continuă creștere. Deci, deși vei alege un furnizor de energie electrică mai ieftin, tot vei suporta acea creștere a prețurilor. Cu siguranță energia electrică nu este și nici nu va mai fi disponibilă la un preț avantajos, nici măcar la furnizorii considerați cei mai ieftini.

About Diana Sandu