Don't Miss

Echipamentele de protectie necesare unui alpinist utilitar

By on august 29, 2016
alpinist utilitar

Accidentele produse la inaltime se datoreaza, in majoritatea cazurilor, lipsei de atentie pe care angajatorii si angajatii o ofera echipamentului de lucru. Uzura excesiva a acestuia, utilizarea unui echipament individual de protectie care nu coincide cu activitatea intreprinsa sau eliminarea unor accesorii esentiale din cadrul acestuia reprezinta cele mai comune cauze care pot conduce la un accident de munca.

Tocmai din aceasta cauza consideram a fi esentiala definirea EIP-ului, prin acesta intelegandu-se totalitatea elementelor care pot preveni sau elimina complet riscul caderii de la inaltime. Asadar, indiferent daca sunteti un alpinist utilitar cu acte in regula sau pur si simplu doriti sa efectuati anumite reconditionari la inaltime fara a avea o certificare anume, cel mai bine ar fi sa va echipati cu articolele mentionate in randurile ce urmeaza.

Dispozitivul de ancorare

Este dificil sa le organizam dupa principiul importantei, insa acest dispozitiv se gaseste in fruntea listei. Dispozitivul poate avea formatul unui trepied sau al unui carlig, rolul lui fiind acela de a ajuta alpinistul sa isi fixeze corespunzator franghia de siguranta. Majoritatea antreprenorilor care se gasesc la conducerea unor firme alpinism utilitar sunt constienti de importanta acestui dispozitiv, fara el realizarea unui punct de ancorare fiind practic imposibila.

Centurile de pozitionare

Pentru un angajat care lucreaza in alpinism utilitar, cumului centurilor de pozitionare reprezinta ansamblul de elemente care ofera siguranta fiecarei miscari sau manevre puse in practica. Constituind un mijloc de sprijin al intregului corp, centura este realizata din trei componente de baza. Pe de-o parte, exista protectorul lombar, elementul care ajuta la mentinerea unei pozitii sanatoase a coloanei vertebrale. Pe de alta parte, se individualizeaza cureaua fixata in jurul corpului, de obicei confectionata dintr-un material textil foarte rezistent.

Nu in ultimul rand, pornind de la premisa ca fiecare alpinist utilitar poseda o silueta aparte, intervine caracterul decisiv al ultimei componente: sistemul de reglare a lungimi, alaturi de inelele sale de prindere. In compania centurilor de pozitionare se remarca si centurile complexe, de cele mai multe ori ele avand sisteme de siguranta cu 3, respectiv 5 puncte de prindere. Multe firme alpinism utilitar incearca sa ofere angajatilor tot ceea ce este mai bun din perspectiva EIP-ului, iar din aceasta cauza costurile pentru un angajat se pot ridica si la 1000 de euro.

Cordoanele de siguranta

Un aspect important la nivelul franghiilor de siguranta este reprezentat de faptul ca trebuie sa posede o lungime de maximum 2 m, in pozitie desfasurata. De asemenea, dupa ce formatul franghiei inconjoara elementul constructiei / cladirii la care se lucreaza, distanta care trebuie sa se pastreze intre mijlocul de legatura si corpul respectivului alpinist utilitar nu trebuie sa fie mai mare decat pragul maxim de 0, 5 metri.

Conectori

Realizati preponderent din doua metale populare, otelul si aluminiul, conectorii se gasesc in magazinele de specialitate sub doua forme. Cea de carlig, respectiv de carabiniera.

Opritoare de cadere

Un ultim accesori util persoanelor care au o cariera in alpinism utilitar este reprezentat de opritorul de cadere. Rolul sau de baza este acela de a prelua energia cinetica produsa in momentul unei dezechilibrari, oprind muncitorul sa se apropie cu mai mult de jumatate de metru de sol.

About Diana Sandu