Don't Miss

Dilema cititului sau cum sa iti inveti copilul sa iubeasca cartile?

By on mai 9, 2016
fetita citind

Cand fetita mea, Mihaela era micuta, isi dorea in fiecare an de ziua ei cartile cu Fifi (nici nu stiu daca se mai publica acum, oricum pe vremea aceea erau destul de populare printre copii de 7-9 ani. Le-a colectionat pe toate si eram super bucuroasa ca fetitei mele ii place sa citeasca. La un moment dat, insa, m-am hotarat sa citesc si eu una dintre ele si am ramas socata: micuta Fifi folosea o gramatica ingrozitoare, raspundea inapoi, era obraznica si sub nicio forma nu era ceea ce numim noi, un model de urmat.

Imediat m-am infuriat si am intrat pe internet sa vad ce spun si alti parinti despre aceste carti. Am observat repede ca sun sunt singura care le considera nepotrivite pentru copiii de varsta Mihaelei. Unii chiar au incercat sa obtina anularea seriei si sa o interzica din librarii. Insa nu au reusit. Cand i-am spus sotului despre toate acestea, a inceput sa rada: – Calmeaza-te, babuto!, mi-a zis. Le-am citit demult si mi s-au parut distractive, daca nu chiar hilare, fermecatoare si cred ca surprind perfect esenta unul copil de 5-6 ani. Nu orice carte trebuie sa fie literatura clasica, pentru a-si indeplini rolul. Avea dreptate.

Daca chiar te deranjeaza o carte pe care invatatorul sau profesorul i-a adaugat-o copilului tau in lista lecturilor obligatorii, intreba-l deschis ce urmareste sa ii invete cu acea carte? Care este contextul folositii unui eveniment negativ, a limbajului vulgar sau a implicatiilor sexuale ale unei carti? Ce lectie vor extrage copii de acolo? Ba mai mult, citeste chiar tu acea carte! Nu te lua dupa gura targului pentru ca prea multa cocolosire strica si inhiba dezvoltarea multilaterala a intelectului copilului tau. In plus este foarte probabil ca fiul sau fiica sa sa inteleaga o carte complet altfel decar o intelegi tu.

Pana acum nu s-a descoperit absolut nicio dovada cum ca citirea de carti “rele” creaza copii “rai”, spre deosebire de cercetarile facute in cazul jocurilor video violente, care se pare ca vor creste agresivitatea copiilor tai. Nici o cercetare din lume nu indica vre-o carte care ar putea sa te faca violent, lenes, si asa mai departe. Ba mai degraba citirea de reviste animate iti va face copilul mai lenes decat orice carte. Publicitatea facuta in jurul unei carti controversate nu face decat sa creasca numarul de persoane care citesc acele carti.

Cartile cenzurate nu mai sunt “fructe interzise” in ziua de astazi cand cu ajutorul internetului avem acces la orice. Un adolescent mi-a spus ca acele carti care erau tabu-uri pe vremea noastra (ca Cel mai iubit dintre pamanteni sau Amantul doamnei Chaterley) astazi sunt “lame” si ca daca vrea sa gaseasca pornografie, nu are nevoie sa citeasca o carte. Vrem nu vrem adolescentii din ziua de azi sunt mai sofisticati si mai deschisi la diversitate decat eram noi in tinerete. Chair si copiii cei mai tineri vin cu interpretari metaforice sau analogii ale unor carti la care noi nu ne-am fi gandit niciodata.

Foloseste oricare dintre sfaturile de mai jos pentru a-ti invata copilul sa iubeasca sa citeasca:

  • Lasa-i pe ei sa aleaga cartile pe care vor sa le citeasca. Nu trebuie sa intruneasca standardele literare cele mai ridicate. Isi vor rafina in timp gusturile.
  • Ia in considerare nu varsta copilului tau, ci mai degraba nivelul sau de maturitate.
  • Evita sa il protejezi prea mult. Nu spune nu unor carti despre crima, neglijenta, copii cu probleme, chiar sexualitate. Asigura-te insa, ca discuti cu el/ea despre ce citeste, lectiile pe care le invata si ce cred despre acea carte.
  • Ajuta-i pe cei care nu sunt atrasi de citit sa gaseasca personaje cu care sa poata empatiza. Carti de acum, nu clasice.
  • Tine pasul cu literatura pentru copii. Citeste impreuna cu el si acest lucru nu numai ca ii va invata cu lectura, dar te va si apropia mai tare de copilul tau.

About Diana Sandu