Don't Miss

Diferente intre mobila pentru copii si cea pentru adulti

By on iunie 1, 2016
mobila

Pentru multe din familiile din Romania, aceasta tema nu a avut o prea mare relevanta. Datorita istorei noastre, a trecutului in care am fost invatati sa ne obisnuim si sa lucram cu ce avem, exista astazi anumite carente pe care trebuie sa le acoperim. Atat in ceea ce priveste munca, dar si in ceea ce priveste rezolvarea aspectelor legate de imbunatatirea caminului nostru, a vietii familiei noastre, am ales deseori sa abordam lucrurile in acest mod. Insa acest lucru nu este niciodata benefic celor mici – dupa cum stim, copiii au nevoie constanta de protectie si ingrijire, de educatie si efort.

Ca si adulti, trebuie sa le acordam un nivel superior de atentie – in special in perioada anterioara inceperii scolii, dar si in cea scolara  ei au nevoie de un mediu special, mult imbunatatit. Lucrul acesta va ajuta atat dezvoltarii personale la nivel individual, separat de scoala, cat si celei pentru scoala. Si cum se face acest lucru, daca nu prin achizitia unor materiale care sa faciliteze procesul de invatare, de perfectionare?  In acest material vom prezenta deci aspectele de care trebuie sa tinem cont atunci cand urmeaza sa achizitionam pentru prima data sau sa reinnoim mobilierul  celor mici. Vom vedea ca intre mobila de copii si cea de adulti exista diferente semnificative.

  • Dimensiuni si pozitie

Primul dintre lucrurile care ne atrage atentia este cu siguranta marimea si modul in care aceste birouri – caci la ele ne vom referi in mod special – sunt construite. Ele nu trebuie sa fie insa realizate intr-un mod rigid, ci se prefera inclinarea mesei de birou (variabila). Astfel putem vorbi de variate unghiuri, ce sa se plieze pentru mai multe moduri de lucru: sa ne gandim la desenat, scris, citit, elaborarea altor proiecte. In plus, e necesara o suprafata extrem de aderenta (anti alunecare) – pentru ca lucrurile copiiilor nostri sa nu ajunga atat de usor pe jos. Bratele copilului trebuie sa ajunga intr-un mod adecvat pe birou, iar privirea sa ajunga intr-un unghi corect. Scaunul si pozitia sa la birou este de asemenea un punct care poate fi dezvoltat intr-un articol intreg.  Desigur, el trebuie sa fie reglabil.

  • Reglarea pe inaltime

Copii cresc, iar aceste elemente de mobilier denumite birouri, trebuie sa se poata seta fara greutate. Picioarele trebuie sa stea comod – mai mult de atat, mainile si corpul au nevoie de un suport corect, pentru lucru.

  • Lumina corecta pentru ochii micutilor

O lumina de camera nu va fi suficienta, de cele mai multe ori – decat daca ea ajunge la 500 de lux. Si asa, e important ca pe spatiul de lucru sa nu cada nicio umbra (fie ca e vorba de o umbra a copilului ori a unui alt lucru). Lampa necesara poate fi plasata pe birou, ajustate corect, potrivite pentru orice tipuri de activitate.

  • Personalizare

Ne gandim aici la posibilitatea comandarii unor astfel de birouri de copii in mai multe culori, in mai multe nuante. Insa dincolo de acest aspect, cum ar fi ca noi sa putem interschimba aceste culori, indiferent de tipul de birou? Adultii stiu ce au nevoie de la inceput, de aceea foarte rar isi doresc o schimbare majora. In plus, esteticul nu e intotdeauna un factor decisiv.

  • Spatiu

Copiii vor creste in timp – vor avea nevoie de mai mult loc pentru a pastra diverse materiale (atat in sertare cat si in alte tipuri de spatii, in alte compartimente – sertare, dulapioare). De asemenea, s-ar putea ca spatiul pentru lucru, pe birou, sa fie tot mai mare.

  • Alte tipuri de accesorii

Nu ne referim la lampi aici, ci la gama de elemente de mobilier ce se pot atasa efectiv unor astfel de birouri pentru copii – sa luam ca exemplu casetierele, suporturile laterale pentru imprimante sau alte periferice de calculator, sertarele suplimentare.

Desigur, pot sa existe si alte aspecte legate de aceasta diferentiere pe care este posibil sa nu le fi enumerat in randurile de mai sus, in aceasta scurta prezentare. Pentru a ne forma o imagine mai clara, putem cu usurinta sa aruncam o privire peste ofertele  unor magazine de mobila generaliste, apoi peste ofertele unor magazine ce ofera solutii de birouri pentru copii.  Vom intelege importanta acestui spatiu de lucru si vom acorda un mai mare interes dezvoltarii armonioase a micutilor nostri.

About Diana Sandu