Don't Miss

Despre Vitiligo

By on ianuarie 14, 2016
vitiligo

Vitiligo este o afectiune caracterizata prin aparitia unor pete albicioase pe oiele,fara descuamari,datorate pierderilor de pigment din zonele vatamate. Deseori ,formarea acestor zone depigmentate este unicul simptom al bolii. Principala problema apare, insa ,atunci cand aria acestor zone tinde a- si spori dimensiunile, cauzand pacientilor un serios disconfort psihologic, cu atat mai mult cu cat depigmentarile se produc in zonele vizibile, precum fata, gatul sau mainile.

In ciuda existentei acestor locuri predilecte de manifestare,petele albe din vitiligo pot sa apara in orce zona corporala,avand dimensiuni variabile.Atunci cand depigmentarile apar la nivelul scalpului,concomitent se vor decolora si firele de par din locul afectat,de la radacina pana la varf.In acele arii delimitate ,firele de par devin albe sau cenusii.

Vitiligo ,melanina si cauzele depigmentarii pielii.

Vitiligo este o boala in care pielea i-si pierde melanina ,substanta care are rol de protectie a pielii in fata radiatiilor solare.Melanina este un pigment care determina culoarea pielii,parului si a ochilor. Vitiligo este o afectiune ce apare din cauze neelucidate complet. Depigmentarile pielii apar atunci cand celulele care produc melanina este produsa in cantitati reduse.

Desi vitiligo este o afectiune la fel de raspandita la toate rasele umane din motive lesne de priceput,depigmentarile sunt mai vizibile la persoanele cu epiderma de culoare mai inchisa .Boala poate sa apara\la orice categorie de varsta,dar, mai frecvent ,debuteaza la varste tinere. In vitiligo nu este implicat nici un agent infectios,asa ca boala nu intra in randurile afectiunilor contagioase.Se pare ca, totusi ,in vitiligo subzista o cauzalitate ereditara ,deoarece cam 30% dintre cei atinsi de afectiune au antecedente familiare.Doar in cazuri foarte rare vitiligo ajunge sa afecteze tegumentele intregului trup, caz in care avem dea face cu vitiligo universal.

Tratament.

Tratamentul medicalpentru vitiligo sa imbunatatit ,astfel ca in unele situatii,pigmentatia fireasa a pielii poate fi redusa temporar sau definitiv. Severitatea afectiunii difera mult, de la caz la caz.Nu exista o regula predictiva cu privire la rapiditatea dezvoltarea ariilor decolorate,astfel ca acestea por stagna ani intregi in aceeasi forma,si ulterior,isi poate extinde hotarele cu rapiditate. Tratamentele medicale ,inclusiv cele naturiste,pot incetini evolutia bolii dar ,adesea, nu o pot inlatura definitiv.

About Diana Sandu