Despre perioadele de pescuit la crap si reproducerea acestei specii
Incepem prin a discuta despre anotimpul primavara, momentul in care crapul incepe sa isi faca simtita prezenta in cadrul apelor mari, insa in zonele ceva mai limitrofe ale acestora. Fie ca vorbim despre un golf sau orice alta regiune cu apa mai mica, devine aproape imposibil sa nu sesizam miscare in apele cu intertie termica ridicata.
O data cu instalarea anotimpului toamna, crapul incepe sa resimta foamea intr-o maniera ceva mai acuta. Astfel, el va incepe sa caute tot mai avid hrana pentru a-si asigura depozitele trebuincioase de grasime pentru iarna grea care se apropie cu pasi repezi.
Pescarii de meserie afirma faptul in aceasta perioada a anului, mai precis intre lunile septembrie – noiembrie, pescuitul crapului devine unul dintre cele mai prolifice hobby-uri, tocmai pentru ca pestii acumuleaza drastic in greutate. In plus, avand in vedere dorinta acerba a speciei de a se hrani cat mai bine, ea pica mult mai usor in plasa pescarilor experimentati si speculanti.
Iarna nu este cel mai bun anotimp pentru pescarii care doresc sa intre in posesia capturilor impresionante pentru ca obiceiul crapului din cele mai vechi timpuri este acela de a se ascunde in gropile maloase ale baltilor. Mai mult decat atat, avand in vedere temperaturile vitrege care caracterizeaza lunile de iarna, crapul isi reduce alimentatia la limita supravietuirii.
In timpul verii, crapul scoate la iveala latura inteligenta a speciei sale retrangandu-se in apele ceva mai adanci, asta pentru a scapa de caldura infernala care defineste regimul termic exterior. Iar daca vorbim despre apele curgatoare, acesta se refugiaza subtil pe albia raului cautandu-si un mediu mult mai abundent in oxigen.
Mai mult ca sigur aveti toate sansele de a-l indentifica in preajma baltilor cu izvoare, sau la umbra diverselor plante plutitoare in aceasta perioada a anului. Asadar, inainte de a va avanta in pescuitul crapului pe timpul verii, asigurati-va de faptul ca detineti in colectia personala acele articole profesionale de pescuit gata sa il scoata la suprafata.
Un alt aspect interesant este legat de modul de reproducere al acestei specii, inmultirea avand loc in luna aprilie. Astfel, crapii obisnuiesc sa se aduce in grupuri ceva mai ample, apropiindu-se destul de mult de maluri si lasandu-si icrele in respectivele locuri. Un obicei interesant este acela de depunere a icrelor pe ierburi. Interesant este faptul ca in timpul procesului de reproducere crapii se intersecteaza intre ei, loviturile dintre corpurile lor masive generand eliberarea mult mai facila a icrelor. Spre exemplu, procentajul care caracterizeaza o femela crap este acela de aproximativ 150.000 icre/ kilogram, fiecare dintre acestea infatisand un diametru de maximum 1, 5 milimetri.
De cele mai multe ori, depunerea icrelor este un obicei sistemic in randul femelelor crap, ele efectuand acest procedeu la inceputul zilei. Zonele in care isi depun icrele sunt in mare parte aceleasi, pe vegetatia submersa. Daca temperaturile exterioare ating un plafon de circa 20 de grade Celsius, atunci nu trebuie sa durata incubatiei sa depaseasca sase zile. Dupa finalizarea procesului de ecloziune si dupa ce se produce reabsorbtia saculetului vitelin, larvele de doar 5 milimetri incep sa inoate pe cont propriu, consumand concomitent zooplancton.
0 comments