Don't Miss

Despre lanterna si rolul sau extrem de important in viata noastra

By on mai 3, 2016
lanterna

Lanterna este un dispozitiv electric ce are ca rol luminarea prin intuneric. Lanterna poate fi de diferite dimensiuni, cu diferite intensitati ale luminozitatii, diferite tipuri de fascicole in functie de necesitatile fiecaruia. Lanternele au ca producator de lumina fie un bec ce poate avea diferite dimensiuni, fie leduri sau tuburi fluorescente, iar ca sursa de curent electric poate folosi baterii sau sa aiba inclus un acumulator reincarcabil si incarcator.

Rolul unei lanterne este de a ne asigura lumina cand afara se lasa noaptea si noi mai avem treburi de rezolvat la ore tarzii, se ne lumineze serile cand de la reteaua de curent electric apare o pana de curent neasteptata sau le mai utilizam cand trebuie sa vedem ceva sau cautam in locuri slab iluminate sau in locuri unde lumina nu poate ajunge.

In trecut lumina ne era oferita de lumanari sau candele, insa mobilitatea lor era redusa si instabile in functie de conditiile meteorologice. Astfel vantul stinge lumanarea usor, iar daca incercam sa o protejam ne puteam arde cu ceara topita, plus de asta mai exista riscul ca ceara sa ne pice pe haine, pantofi, covor, pardoseala. Sa nu mai vorbim de ploaie care ne putea stinge foarte usor flacara. O flacara are trei “dusmani”: apa, ploaia, materia lui de ardere, ce este finita. Plus de asta, lumina oferita este slaba, uneori insuficienta cu necesitatile noastre si nu este utilizabila in locuri dificile (sub pat, dulap, mediu inflamabil etc)

Odata cu avansarea tehnologiei s-a creat lanterna. Un prim creator al lanternelor ar putea fi considerat Thomas Edison. A inventat becul electric, el defapt la imbunatatit si sistemul electric creat de el folosea curent continuu. Cu timpul curentul continuu a fost inmagazinat in baterii si becurile s-au redus ca dimensiune, unite printr-un buton si incastrate intr-o carcasa de plastic, tabla, aluminiu.. Lanterna este usor de utilizat, are o greutate redusa si o putem lua oriunde cu noi.

Fie ca folosim baterii conventionale, ii punem acumulatori sau are lanterna incorporat un sistem cu acumulatori si incarcator (extern – alimentator – sau incastrat in corpul lanternei), fie ca are un bec de diferite puteri sau leduri pentru o lumina mai puternica si mai clara, lanterna este intotdeauna folositoare cand dorim sa vedem in intuneric.

Exista o multime de modele disponibile pe piata iar ca pret o lanterna poate costa de la 3 lei pana la sute de lei, cele de calitate metalice cu sau fara acumulatori si foarte puternice. Cele mai bune lanterne sunt considerate a fi cele care folosesc leduri CREE pentru ca ofera o lumina puternica, de culoare alba si clara, au fiabilitate, durata de viata indelungata + daca avem si acumulator inclus in lanterna, exista o perioada de utilizare mult mai indelungata avand costuri mici.

Lanterna are ca rol sa ne lumineze viitorul din intuneric !

About Diana Sandu