Don't Miss

Despre cancerul de san

By on martie 8, 2015
cancerul-de-san

Istoria cancerului de san

Vechii egiptenii au descoperit primii cancerul de san, si au facut insemnari despre boli, ulcere si tumorile care afecteaza sanul. Ei au venit cu o concluzie in acest sens: nu este un tratament precis, si astfel, optiunea de tratament disponibila ar fi utilizarea focului pentru a efectua procedura de cauterizare a locului.

Medicii au inceput sa inteleaga sistemul circulator al oamenilor doar din secolul al XVII -lea. Ei au fost capabili de a intelege legatura dintre ganglionii limfatici situati in axile si cancerul de san. Pe la mijlocul secolelor XVII-lea si XVIII-lea, au fost doi chirurgi francezi, Benjamin Bell si Jean Petit, care au fost in masura sa elimine primele noduri limfatice, muschii pieptului si ai tesutului mamar, in incercarea de a salva o viata.

In anul 1880, William Halsted efectueaza primele mastectomii pe pacientii cu cancer de san. Aceasta procedura a fost recunoscuta, si este mentionata ca mastectomia radicala Halsted, si a jucat un rol important in lupta impotriva cancerului de san.

Cancerul de san afecteaza tesuturile mamare si se intalneste la ambele sexe, desi acesta apare predominant la femei. Statisticile au dovedit ca 1% din decesele din intreaga lume, sunt cauzate de cancerul de san, si ca 1 din 8 femei sunt expuse riscului de a dezvolta cancerul de san. Este important sa subliniem faptul ca, in cazurile de cancer de san, ele apar datorita stilului de viata pe care oamenii l-au adoptat astazi, si a luat un avant alarmant.

Cancerul de san cuprinde tesuturile pieptului, care sunt identice atat la barbati cat si la femei. Astfel, este important sa subliniem faptul ca, cancerul de san afecteaza de asemenea si barbatii, doar ca in procente foarte mici. Cu toate acestea, chiar daca barbatii au un risc mult mai mic de a contracta cancerul de san, ei au de-a face cu cancerul de prostata. Cel mai frecvent tratament pentru cancerul de san este mastectomia, deoarece tesutul mamar este intr-o pozitie directa in spatele mamelonului.

Vestea buna este ca, de cele mai multe ori semnele de cancer de san si simptomele, tind sa afiseze rezultate negative. Cele mai multe dintre aceste semne inceteaza pana apar alte boli care afecteaza sanii. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui sa sune reconfortant, cu toate ca, orice semn care se observa, ar trebui sa-i fie acordata atentia maxima cuvenita cat mai curand posibil. In unele cazuri, la femeile care au descoperit noduli, ele s-au speriat de moarte, dar rezultatele au demonstrat ca nu toate sunt maligne. Abordarea cea mai recomandata de a reduce dezvoltarea cancerului de san, este de a incepe un tratament cat mai curand posibil.

Semne si simptome

Celulele canceroase care se gasesc in san, sunt responsabile pentru riscul de a declansa cancerul de san. Tumoarea canceroasa creste intr-un mod anormal si ataca tesuturile care le inconjoara, sau chiar mai mult de atat, ataca si unele dintre celulele anormale din limfa si sange. Intr-o ierarhie a cancerului, pe primul loc se afla cancerul pulmonar, care este cel mai frecvent tip de cancer intalnit, iar pe locul al doilea este cancerul de san. Cancerul de san, este forma de boala cea mai de temut in randul femeilor.

Tumora cancerigena care se afla in san, se va simti destul de greu, ca un fel de forma neregulata. Tumora poate trece de la o pozitie la alta, in timpul unui examen de san.

Cancerul va incepe cu cateva celule, dar care cresc cu o rata ridicata, intr-un mod anormal de repede. Aceasta din cauza ca ele se divid, si astfel, provoca o invazie de subsol a membranei, dar care se raspandesc si la alte organe. Ele sunt impartite in total pe patru etape, care vor incerca sa vina cu descrieri ale cancerului de san.

Medicul patolog este capabil sa descrie istoria fiecarei tumori. Categoriile specifice includ: cancer malign, carcinom, lobular invaziv, care se gasesc in lobuli de san.

Tot medicul patolog identifica in continuare gradul istoric al tumorii cu ajutorul unui microscop. Tumora de grad mai mic arata similar cu tipul normal de tesut. Tumora cu un grad ridicat este diferita, si a luat celulele dezorganizate in cadrul acestuia. Tumora de grad intermediar, este o acumulare a celulelor mai multe sau mai putine.

Se recomanda ca in cazul de cancer de san, ar trebui sa fie testate tumorile pentru asa numitul: profil de exprimare sau efectele receptorului de estrogen. In scopul de a face o cat mai buna predictie, profilul de exprimare va asista medicul oncolog in alegerea celei mai bune forme de tratament. Pentru a merge la sigur, fiecare etapa specifica a tumorii este bine analizata.

Principalul semn al cancerului de san, este un nodul care poate fi simtit pe piept. In aproximativ 80% din cazuri, femeia va descoperi nodulul singura. La descoperirea nodulului, acesta ar trebui sa fie testat, pentru a determina daca este malign sau benign. Alte semne notabile includ: schimbarea dimensiunii sanului, neregularitatile pielii sanului, inversarea mamelonului si unele decolorari pe piept. Durerea este greu de simtit, si prin urmare, nu poate fi clasificata ca un semn demn de incredere la cancerul de san.

Tratamentul cancerului de san

Cancerul de san este descoperit in san, si se dezvolta in tesuturile care se gasesc in partea interioara. In functie de locul din care celulele canceroase provin, acestea sunt denumite ca carcinomul ductal, in cazul in care locul de origine sunt conductele de lapte. In situatia in care locul de origine sunt lobulii, atunci ea este denumita ca carcinom lobular. Cancerul de san poate fi, de asemenea, descris ca fiind un hormon pozitiv sau negativ in unele cazuri, si aceasta concluzie este intocmita pe baza nivelului de sensibilitate la hormoni, cum ar fi estrogen si progesteron.

Sunt tratamente care s-ar putea sa dea randament, dar care depind in mare masura de tipul de cancer de san, si de stadiul in care se afla boala. Sechela este de fapt procedura de boala cu răspândire si in alte parti ale corpului. Exista diferite optiuni de tratament, care vor juca un rol important in asigurarea ca cancerul de san este tratat, in cazul in care este detectat de la prima etapa.

1. Planul de tratament

O data ce diagnosticul a fost pus, medicii vor studia rapoartele de patologie ale pacientului, si vor veni cu un plan de actiune. Raportul va indica masura in care cancerul s-a raspandit in san, si acest lucru va juca un rol important in determinarea formei particulare de tratament, care este necesar. Formele de tratament au scopul de a reduce raspandirea celulelor canceroase, distrugerea bolii si scaderea sanselor bolii recurente in viitor. Medicii pot prescrie un tratament de abordare, sau de a recomanda o combinatie de tratamente.

2. Tipuri diferite de tratamente si abordare a cancerului de san

Optiunile de tratament disponibile, in general, pot fi descrise ca abordari standard. Abordarile standard sunt cele care sunt practicate uzual astazi, dar si in functie de varsta pacientului, sau in incercarea de a vindeca cancerul de san. Acestea tratamente sunt: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, printre alte forme de tratament vizate.

3. Abordarea chirurgicala

Tehnicile chirurgicale au fost folosite mereu, pentru a elimina celulele canceroase care se gasesc in organism. Tot pieptul sau doar o parte din acesta este eliminat, si acest lucru va depinde in mare masura, de nivelul la care celulele canceroase s-au raspandit in san. Interventiile chirurgicale pot fi clasificate in patru categorii, si anume:

– chirurgia de conservare a sanului;
– mastectomia radiala;
– mastectomia totala;
– mastectomia radicala modificata.

Dupa ce operatia a fost efectuata, alte forme de tratament o pot urma ca de exemplu: chimioterapia, radioterapia, terapia hormonala, sau chiar si radiatiile. Acestea sunt efectuate in incercarea de a elimina orice forma de celule canceroase, care ar fi inca in organism dupa operatie.

About Diana Sandu