Don't Miss

Despre avantajele solarului

By on martie 27, 2017
Solar

Intensitatea radiatiilor solare variaza in functie de numerosi factori:

Anotimpul in care se face expunerea (intensitatea UV este maxima la data de 21 iunie, fiind de 100 de ori mai mare decat la data de 21 decembrie)

Ora la care se face expunerea (intre orele 12-15 se inregistreaza o valoare maxima pentru UVB)

Latitudinea la care se face expunerea (cea mai mare intensitate a UVB se inregistreaza intre ecuator si tropice)

Altitudinea la care se face expunerea (la fiecare 300 de metri parcursi radiatia UVB este mai mare cu 4%)

Prezenta norilor (norii retin partial radiatiile infrarosii, dar nu si pe cele UVA/UVB)

Reflexia la sol (85% pentru zapada, 17%-25% pentru nisip, 5% pentru apa, 3% pentru iarba)

Desi radiatiile UVB induc bronzarea, ele sunt mai periculoase decat UVA, deoarece provoaca eritem specific (actinic), arsuri si cancer cutanat. UVA sunt responsabile de imbatranirea cutanata precoce, deoarece ot produce distrugeri ale tesuturilor elastic. Alaturi de UVB contribuie la aparitia cancerelor cutanate. Radiatiile infrarosii (IR) au actiune caloric datorita penetratiei dormice (traverseaza epidermal, dermul si ajung la hypoderm), realizand cresterea temperaturii cutanate, iar aceasta “incalzire” accentueaza efectele nocive ale UVA. Folosirea solarului pentru bronzare artificial presupune aceleasi efecte nocive ale UVB si UVA. Desi exista dovezi ca radiatiile, indifferent de sursa care le genereaza (naturala sau artificiala) cauzeaza imbatranire cutanata si cancer de piele, metoda bronzarii rapide la solar este folosita in continuare, din pacate.

Solarul este, de fapt, un dispozitiv care emite radiatii ultraviolet (intre 92-98% UVA si 2-8% UVB), a carui folosire ar trebui limitata. In consecinta, se impune folosirea unor produse cu protective solara eficienta, noi recomandam produse pe baza de aloe vera certificate din punct de vedere al calitatii lor. Un astfel de exemplu este Aloe Sunscreen, produs ce poate rezita pana la 40 de minute la actiunea apei marine.

About Diana Sandu