Don't Miss

Ce trebuie sa stiti despre cancerul colorectal

By on august 30, 2020
Ce trebuie sa stiti despre cancerul colorectal

Dupa vestea devastatoare a mortii iubitei Pantere Negre din lume, Chadwick Boseman, din cauza cancerului colorectal, multi au fost lasati sa intrebe de ce – si cum. Ceea ce majoritatea nu stiu este ca Boseman statea la intersectia locului in care ratele cancerului colorectal sunt printre cele mai mari si cresc cel mai rapid. Era un tanar. Si era un barbat negru.

Printre cele mai mari rate de cancer colorectal din orice grup etnic din SUA, afro-americanii sunt cu 20% mai predispusi la cancer colorectal si cu 40% mai multe sanse sa moara din cauza acestuia. Barbatii negri au cea mai mare rata de incidenta.

In plus, ratele de cancer colorectal la grupele de varsta mai mici sunt in crestere. In 2020, 12% din cazuri vor fi diagnosticate la persoanele sub 50 de ani – aproximativ 18.000 de cazuri. De la mijlocul anilor 1980, adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani au cunoscut cea mai puternica crestere a ratelor de cancer colorectal.

Societatea Americana a Cancerului recomanda celor cu risc mediu sa inceapa screeningul regulat la varsta de 45 de ani. Cei cu risc mai mare ar trebui sa ia in considerare – impreuna cu medicul lor – screeningul mai devreme.

About Diana Sandu