Don't Miss

Ce trebuie sa stii despre centralele termice pe gaz?

By on noiembrie 17, 2015
centrale termice berluni

Cum functioneaza centralele termice pe gaz?

Cei mai multi proprietari de locuinte din Romania care au acces la reteaua de gaz folosesc pentru a se incalzi centralele termice autonome pe gaz. Acestea sunt numite si „sisteme umede” ceea ce inseamna ca centrala unde arde gazul incalzeste apa care circula printr-o retea de tevi si prin calorifere, incalzind diversele incaperi ale locuintei, dar si furnizand apa calda menajera necesara de-a lungul zilei.

Unele locuinte care nu sunt conectate la reteaua de gaz pot folosi energie electrica, gaz petrolier lichefiat sau pacura pentru incalzire, care functioneaza intr-un mod similar centralelor pe gaz, doar ca aprovizionarea cu GPL si pacura este facuta cu ajutorul cisternelor, ceea ce duce la costuri suplimentare.

Costurile anuale cu gazul

Costurile medii anuale pentru a incalzi o locuinta medie si pentru apa menajera se ridica la o suma cuprinsa intre 350 si 400 de euro. Costurile anuale de combustibili se bazeaza pe costul mediu al metrului cub de gaz si pe consumul mediu pe locuinta.

Sa nu uitam ca aceste costuri sunt doar orientative, pentru a compara cu costurile generate de incalzirea cu combustibili alternativi. Sunt mai multi factori care influenteaza facturile la energie, inclusiv vechimea imobilului, gradul  de izolare, eficienta instalatiei de incalzire, dar si zona in care va aflati in Romania, avand in vedere diferentele de clima intre diversele zone ale tarii.

Incalzirea cu centrale pe gaz: pro si contra

Gazul este un combustibil foarte eficient, deci vei profita la maxim de fiecare unitate de caldura produsa. Centralele pe gaz in condensatie, mult mai moderne, care folosesc si gazele fierbinti ce ar fi risipite intr-o centrala clasica, au o mare eficienta termica. Unele sunt cu 90% mai eficiente, sau chiar mai mult.

Gazul este impins direct la locuinta ta, deci nu trebuie sa mai depozitezi combustibili.

Inlocuirea unei centrale pe gaz standard cu una in condensatie constituie o operatiune foarte simpla. Magazinul de Centrale termice Berluni, care ofera toata gama de centrale si accesorii poate furniza si asistenta in domeniu pentru cei interesati.

Deoarece gazul este folosit foarte frecvent pentru incalzire, este usor si sa gasesti un specialist care sa faca lucrarile necesare.

Totusi, odata cu liberalizarea pietei energetice, gazul nu mai este chiar atat de accesibil pentru toti romanii, datorita cresterii constante a pretului unui metru cub de gaz.

Instalarea unei centrale pe gaz de la zero poate fi perturbatoare si costisitoare. Daca nu esti conectat la reteaua de gaz, conectarea presupune alte costuri.

Boilerele pe gaz trebuie verificate anual pentru a ne asigura de buna functionare si de viabilitatea lor.

Asemenea celorlalti combustibili fosili, centralele pe gaz emana bioxid de carbon si, deci, gazul nu poate fi considerat o sursa de energie curata.

About Diana Sandu