Don't Miss

Ce presupune reinnoirea unei marci?

By on noiembrie 16, 2017
Marci inregistrate

Tot ceea ce inseamna inregistrare marci este ceva destul de putin cunoscut pentru consumatorul obisnuit, insa in acelasi timp foarte cunoscut pentru orice a intampinat probleme cu comercializarea produselor sau servicilor sale din cauza identitatii sau a unei marci neinregistrate la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci).

Inregistrarea unei marci inseamna de fapt protejarea pe termen indelungat a identitatii marcii pe care o detii. In felul asta, riscul de contrafacere scade destul de mult, iar afacerea ta va fi mai in siguranta. La fiecare 10 ani, o marca inregistrata are nevoie sa fie reinnoita. Practic, valabilitatea ei este prelungita pentru o perioada de inca 10 ani, astfel incat tu sa te poti folosi de ea.

Pentru o reinnoire de marca este nevoie ca mai intai de toate sa faci o cerere de reinnoire. Aceasta va fi depusa intr-un dosar in care vor fi atasate si alte documente necesare. Printre acestea se numara in acelasi timp semnatura titularului, datele personale ale acestuia, numarul de inregistrare al marcii care se doreste a fi reinnoita si bineinteles dovada platii pentru reinnnoirea marcii.

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa depui acest dosar sunt:

In primul rand, iti va fi util sa stii ca poti sa depui dosarul cu trei luni inainte ca marca inregistrata sa nu mai fie valabila. In felul acesta vei putea evita o situatie neplacuta, in care cineva sa ti-o ia inainte cu inregistrarea marcii tale, sau a unei marci asemanatoare. Daca depui dosarul mai devreme de aceasta perioada, el nu va mai fi luat in considerare.

In al doilea rand este bine sa stii ca poti renunta la o parte din produsele sau serviciile pentru care aveai marca inregistrata. Din varii motive, acest lucru se poate intampla, iar renuntarea la ele iti va fi bineineteles utila. In acelasi timp poti adauga produse sau servicii noi pentru care sa ai marca inregistrata.

In al treilea rand si poate cel mai important. Ai posibilitatea ca la reinnoirea de marca sa aduci mici modificari acesteia. In felul acesta vei putea sa imbunatatesti partea vizuala a marci fara a inregistra o noua marca. Important este ca aceste modificari sa nu fie semnificative si sa nu aduca schimbari majore. Intotdeauna exista riscul ca marca ta sa devina asemanatoare cu o alta si in felul acesta si sa iti creeze diverse probleme.

In al patrulea rand, iti va fi util sa stii ca inainte ca dosarul cu cererea de reinnoire pentru marca sa fie aprobat, trebuie sa treaca o perioada de trei luni, timp in care ceilalti au posibilitatea de a prezenta opozitii impotriva marcii tale, in cazul in care identitatea ei vizuala ar putea sa afecteze alte marci inregistrate.

Din acest motiv este destul de important ca tot acest drum sa fie facut avand alaturi o echipa de specialisti, pregatiti sa vina cu raspunsuri si solutii ori de cate ori ai nevoie, sa te ajute sa completezi dosarele cu toate actele necesare (de prima data), astfel incat sa nu mai pierzi la fel de mult timp, iar lucrurile sa se rezolve mult mai repede.

About Diana Sandu