Don't Miss

Ce inseamna sa devii parinte

By on noiembrie 13, 2014

A deveni parinte pentru prima oara e ca si cum ti-ai arunca toata viata de pana acum in aer si sa prinzi doar ce mai pica inapoi, plus ceva extra. Lucrurile in plus sunt lucruri precum zambetul unui nou nascut, sau o manuta numai pliuri, care te prinde de deget. La fel de adevarat este ca inseamna si mai putin timp pentru tine, prieteni, familie si cuplu.

Nu trebuie sa astepti foarte multe de la propria persoana in primele 6-8 saptamani, legat de relatia cu copilul. Cel mai important lucru este sa te bucuri de legatura ce se formeaza cu copilul, si sa ai grija de tine.

Emotii si trairi

Veti avea o gramada de emotii si sentimente noi. Or sa fie multe urcusuri emotionale, dar intr-adevar si multe coborasuri, un adevarat montagne-rousse in primele luni. Si cel mai probabil, va veti simti mai obosit ca niciodata, si destul de stresat.

De aceea, e usor sa ai impresia ca la un moment dat nu esti capabil sa te descurci. Relaxeaza-te si nu te certa prea tare, trebuie in primul rand sa fii realist in ceea ce priveste lucrurile pe care le poti face sau nu  in fiecare zi. Ajuta foarte mult sa intrebati alti parinti cu state vechi, prieteni sau colegi cum au procedat cand au trecut prin aceleasi lucruri.

Relatiile cu ceilalti
Dupa ce intervine un copil, e un lucru intalnit pentru parinti sa:

  • Comunice mai putin – cam 50% din cupluri au aceasta problema
  • Sa aiba mai multe tensiuni in cuplu, la care se adauga tensiuni cu ceilalti din jur, familie si prieteni
  • Isi rezerve mai putin timp si energie pentru afectiune reciproca si viata sexuala
  • Treaca prin mai multe conflicte relationale decat de obicei, in primele luni

Este esential ca aceste relatii sa fie cultivate cum trebuie, si e de notat ca cele mai unite si sudate cupluri sunt cele care trec mai repede peste toate aceste impasuri.

About Diana Sandu