Don't Miss

Ce este implantul dentar?!

By on august 25, 2015
implant dentar

Implanturile dentare sunt o solutie optima de inlocuire a dintilor pierduti. Mai pe intelesul tuturor, implantul dentar este o piesa din titan sau zirconiu care preia rolul radacinii dintelui. Ulterior, peste implant se poate pune o coroana dentara, care imita foate bine dintele natural.

Desi exista si alte metode de protezare a dintilor lipsa, implantul dentar este cea mai buna solutie. Acesta se apropie in cea mai mare masura de dintele natural, atat ca aspect cat si ca functionalitate. Cand un dinte se pierde tesutul parodontal din zona in care a fost dintele incepe sa fie afectat de resorbtie. Astfel se pierde foarte mult tesut osos. Daca se face operatie de implant dentar in acea zona va fi stopat procesul de resorbtie, organismul identificand implantul ca pe un dinte natural.

Diferenta intre dintele natural si implantul dentar

Indiferent de calitatea executiei lucrarii de implant dentar sau de calitatea materialului din care acesta este realizat, dintele natural este tot timpul superior implantului. Mentinerea dintilor naturali ar trebui sa fie o prioritate pentru toti pacientii. Diferentele dintre un dinte si un implant sunt cat se poate de evidente. Dintele natural are tot timpul o foarte mica mobilitate si este sustinut si de ligamentele dentare, care actioneaza ca niste amortizoare. Daca asupra unui dinte se exercita o forta verticala sau orizontala aceste ligamente vor prelua din soc, fara sa mareasca gradul de mobilitate a dintelui.

Implantul dentar nu are aceste ligamente. In urma integrarii in osul maxilar sau mandibular implantul este fix. Astfel, orice forta care este exercitata asupra lui sau asupra coroanei care-l acopera va duce cu timpul la aparitia mobilitatii si, de aici, la aparitia complicatiilor cum ar fi infectiile periimplantare sau chiar pierderea implantului. Totusi, folosind un tratament adecvat si regulat de stimulare a oseointegrarii se pot evita aceste probleme iar implantul dentar nu va mai fi pierdut.

Care este cel mai bun tip de implant?

Pentru a beneficia de implanturi dentare de calitate trebuie sa va asigurati ca alegeti cea mai buna clinica stomatologica, cu o buna reputatie in implantologie si cu aparatura de ultima generatie.

Tipul implantului dentar este important dar nu este cel mai important. Majoritatea producatorilor de implanturi dentare reusesc sa le faca de o foarte buna calitate. Ceea ce conteaza cel mai mult este modul in care a fost inserat implantul, calitatea osului in care a fost inserat si modul in care procesul de oseointegrare se desfasoara.

Unele persoane au alegie la materiale ca titanul, din care majoritatea implantelor sunt folosite. In aceste cazuri se fac implante dentare din zirconiu, un material cu calitati superioare care se comporta mult mai bine in rolul de implant.

Procesul de oseointegrare a implantului dentar

Oseointegrarea este procesul de integrare a implantului in tesuturile parodontale. Un implant dentar poate sa se integreze intr-o luna sau chiar in 6 luni. Din fericire exista o tehnica moderna de accelerare a acestui proces. De obicei aceasta tehnica este folosita pentru tratarea parodontopatiei dar s-a dovedit fi foarte eficienta si in cazul implanturilor dentare. Se numeste Electronic Doctor si foloseste unde electromagnetice generate de un dispozitiv electronic digital pentru a stimula un raspund de auto-regenerare din partea organismului.

About Diana Sandu