Don't Miss

Care sunt cele mai importante doua categorii de asigurari?

By on septembrie 26, 2016
asigurari

In urma dezastrelor naturale din ultimii anii asigurarea obligatorie a locuintelor ar trebui incheiata deoarece in cazul distrugerii locuintei nu se va primi nici o despagubire de la bugetul de stat sau de la cel al administratiei locale.

In urma dezastrelor naturale care au zguduit o parte din teritoriul tarii noastre in ultimii ani, autoritatile au decis ca este mai mult decat necesar ca fiecare proprietar sa incheie anual o polita de asigurare pentru protejarea locuintei sale in caz de calamitati. Ploile care au inundat Moldova in 2008 au aratat ca in cazul unui astfel de dezastru natural este nevoie mai mult decat de mobilizarea fortelor autoritatilor, este nevoie de alocarea unor sume uriase de bani pentru reconstructie si intr-ajutorarea celor care si-au pierdut locuintele. Astfel ca, a fost impusa prin lege incheierea unei polite de asigurare a locuintei, astfel incat, prin plata unei sume destul destul de mici, in cazul in care printr-un joc nefast al hazardului casa va este afectata, aveti posibilitatea sa va recuperati pierderea.

Locuintele sunt incadrate in mai multe categorii de risc. Primul caz este cel de tip A in care tariful perceput este de asiguratori este de 20 euro, iar cel de-al doilea caz este cel de tip B tariful este de 10 euro pe an.

In cazul in care nu se face asigurarea locuintei, se va plati o amenda foarte mare cuprinsa intre 100-500 lei si se va suporta cheltuielile produse in urma avariilor pentru reconstructia locuintei.

Despre incheierea politei RCA

RCA-ul este un contract ce se incheie intre proprietarul unui autovehicul si o companie de asigurari autorizata care scopul de a despagubi pe terti in urma accidentelor de circulatie ce au fost provocate din vina soferului asigurat.

Pentru incheierea unei polite RCA trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:

– automobilul sa fie inmatriculat sau inregistrat in tara noastra

– cel care incheie polita pentru autovehiculul respectiv sa fie chiar proprietarul masinii

– actele necesare pentru RCA: carte de identitate, certificat de inmatriculare, actele automobilului

Diferenta principala intre asigurarea RCA si cea CASCO este obligativitatea. Asigurarea RCA este un tip de asigurare care trebuie incheiata in mod obligatoriu, fapt stipulat in lege. In cazul in care soferul unui autovehicul refuza sa incheie polita RCA va fi nevoit sa plateasca o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. Pe de alta parte, asigurarea CASCO este un tip de asigurare facultativa.

O alta diferenta intre cele doua este cea a riscurilor asigurate. Daca in privinta CASCO, polita de asigurare acopera despagubirile pentru propria masina, asigurarea RCA acopera exclusiv riscurile legate de eventualitatea producerii unui accident in care terte persoane pot suferi diverse pagube. Aceste pagube se refera la avariile masinilor, cat si la plata despagubirilor pentru spitalizarea victimelor care au avut nevoie de ingrijiri medicale.

About Diana Sandu