Don't Miss

Boala mintala – si semne la care trebuie sa fii atent – I

By on mai 30, 2021

Indiferent de incercarile si necazurile copiilor nostri din copilarie si pana la inceputul adolescentei, cel mai indepartat lucru din mintea majoritatii parintilor este ca copilul lor adult poate dezvolta o boala mentala grava. Din pacate, este o boala cu sanse egale care poate lovi chiar si copiii model care rar au trait o zi dificila in viata lor. Bolile cerebrale incurabile ale schizofreniei, tulburarii schizoafective si tulburarii bipolare combinate afecteaza una din 25 de persoane – de obicei pe masura ce intra la maturitate.

Fiul meu (pe care il voi numi Sean) a fost diagnosticat cu tulburare schizoafectiva la varsta de 19 ani. Aceasta boala reprezinta bolile combinate ale schizofreniei si tulburarii bipolare.

Primii cativa ani din viata sa de adult au fost petrecuti intr-un iad viu – la propriu. Etapa timpurie a fost marcata in primul rand de iluzii si paranoia: a existat o conspiratie guvernamentala impotriva sa, Li’l Wayne si Drake scriau cantece dispretuitoare despre el, iar proxenetii incercau sa-l omoare. Dar acesta a fost doar inceputul unei spirale descendente.

Primul an de tratament a aratat un succes usor. Antipsihoticele actioneaza relativ rapid si, daca sunt monitorizate, pot fi ajustate sau modificate rapid. Din pacate, in toata tara, exista o penurie severa de paturi psihiatrice, o lipsa de finantare federala si de stat adecvata pentru serviciile de ingrijire a sanatatii mintale si legi la fel de bolnave ca si cei bolnavi. Asa ca a intrat si a iesit din spital in cateva zile nu te scapa de psihoza. Impiedicand in continuare recuperarea, i s-a permis doar o intalnire psihiatrica de 30 de minute pe luna, in ciuda unei boli cerebrale severe.

About Diana Sandu