Don't Miss

Alegerea uleiului potrivit pentru motocicleta

By on iunie 13, 2016
ulei

Se spune ca o motocicleta solicita de trei sau patru ori mai mult motorul decat ar face-o o masina obisnuita. De ce? Pentru ca o motocicleta va functiona la zece mii de rpm (rotatii pe minut), comparativ cu o masina care opereaza la trei mii, in mod standard. Un alt aspect este ce uleiul dintr-o astfel de vehicul cu 2 roti se aduna din nou in partea de jos a rezervorului de ulei de fiecare data cand opriti motorul. Astfel nu se protejeaza in niciun fel pornirea ulterioara.

Din aceste cauze, cat si pentru ca majoritatea motocicletelor din tara noastra au o vechime considerabila, uleiul se uzeaza si se consuma mai repede – e foarte importanta gasirea si cumpararea unui ulei potrivit!  Asadar, cum ne orientam in cautarea si achizitia unor astfel de piese ori consumabile de motocicleta?

Sunt anumiti factori de care trebuie sa tineti cont in achizita unui astfel de ulei – tipul motorului (2/4 timpi), stilul in care conduceti, vechimea in ani, km parcursi, clasa vehiculului (enduro, cross, touring, chopper, stradal, etc) – in cazul scuterelor, din nou, vor intra alte tipuri de uleiuri care sa poata oferi o performanta si o protectie optima.

Exista diferite clasificari – unele furnizate de SAE, (societatea inginerilor de automobile), altele realizate de ACEA (Asociatia constructorilor europeni de automobile)

O alta clasificare este cea care imparte uleiul de motocicleta in ulei sintetic, semisintetic si mineral. Majoritatea motoarelor de azi, folosesc (datorita recomandarilor) uleiuri sintetice. Manualele motocicletelor sunt alte repere care pot fi luate in calcul (spre exemplu, pentru Yamaha Supertenere, ele recomanda o treapta de calitate API de minim SG (SH, SJ sau SL). Un aspect important trebuie luat in calcul – daca folosim ulei full sintetic, este posibil sa fie necesar schimbul la intervale mai scurte de 5000 km (de ex. la 3000-4000km).

Nu in ultimul rand, puteti apela la cautarile in functie de filtrele setate in magazinele online de piese moto, ori puteti contacta direct reprezentatii de vanzari (nu uitati sa luati in calcul si filtrul potrivit pentru ulei). Cu siguranta, oricare ar fi optiunea mai convenabila, puteti apela cu incredere la solutiile unui magazin precum acesta – aici, pe langa componente, piese si accesorii, veti gasi si prezentarea unor servicii specifice de intretinere, precum service ambielaje, alezare cilindrii, bucsare cilindru in 2t sau 4t, sablare fina.

About Diana Sandu