Don't Miss

Afinele – delicii naturale pentru un stil de viata sanatos!

By on octombrie 14, 2015
afine

In tara noastra, sunt foarte apreciate fructele de padure. Datorita climei temperat-continentale, cu influente mediteraneene in partea vestica, Romania are un deosebit succes in aceasta ramura a horticulturii. Ne referim la horticultura deoarece vom vorbi putin despre culturile de afine si modul in care acestea pot fi implementate.

Afinul este o specie ce face parte din clasa Magnoliopsida, ordinul Ericales, familia Ericaceae, genul Vaccinium, specia Myrtillus. In tara noastra este cunoscut sub mai multe denumiri: afin de munte, afin negru, afene, asine, coacaz, merisor de munte, pomusoara, afin. Pe langa cel salbatic, mai exista o alta specie – e vorba de mai putin cunoscutul afin de cultura. Acest soi are o alta denumire – Vaccinium Corymbosum, fata de cel salbatic, enuntat mai sus.

Fata de cel ce creste in zona carpatina, exista o serie de diferente considerabile, ce privesc inaltimea, perioada de rodire, dar mai ales rentabilitatea. Bineinteles exista mai multe soiuri – aproximativ 100 de tipuri de afin de cultura cu tufa inalta care se deosebesc intre ele prin inaltime, marimea coronamentului, marimea, forma, culoarea, gustul si perioada de coacere a fructelor. Acestea se gasesc in catalogul soiurilor omologate in UE. Mai multi producatori au ales 9 asemenea afini, datorita climei si tipurilor de sol de aici – e vorba de Hannah’s Choice, Earlieblue, Duke, Spartan,  Patriot, Bluecrop, Chandler, Legacy, Elliott.

Cateva din punctele forte ale acestor arbusti sunt: nivelurile inalte de profitabilitate (de aproximativ 12t – 15t/ha); faptul ca nu exista alternante de productie de la un an la altul, viata productiva de pana la 50 de ani, rezistenta la boli, la daunatori. Bineinteles, alegerea materialului saditor de afin este de mare importanta – este preferat cel originar din SUA si aclimatizat conditiilor meteorologice din tara noastra.

About Diana Sandu