Don't Miss

Unul dintre echipamentele indispensabile pentru industria medicala si nu numai

By on octombrie 25, 2015
autoclav

O privire in retrospectiva – istoria autoclavului

Cel mai probabil, multi dintre dumneavoastra nu stiu cu exactitate ce este acela un autoclav. Ei bine, un raspuns mai amplu ne plaseaza in perioada anilor 1870, iar cu o precizie exacta in anul 1879 atunci cand Charles Chamberland a adus un aport important tehnologiei de ultima clasa, inventand primul model de autoclav. Bineinteles, in trecut a existat o alta tentativa de a construi un astfel de echipament, acesta fiind cunoscut mai degraba drept un „aparat de fermentare cu aburi”. Bineinteles, si timpurile erau altele spre sfarsitul anilor 1690, dovada ca prima intiativa inregistrata a fost aceea a lui Charles.

Migram cu pasi timizi spre domeniul de aplicabilitate al acestui echipament. Un autoclav este de cele mai multe ori indispensabil industriilor medicale si chimice de top, asa cum sunt microbiologia, medicina veterinara, stomatologia sau alte ramuri care au legatura directa cu segmentul de infrumusetare corporala: body – piercing, tatuaje sau populara pedichiura.

Scopul autoclavului

Rolul acestui echipament este unul deosebit de important in economia unui laborator de specialitate. Astfel, functia specifica a acestui echipament consta in sterilizarea articolelor folosite in cadrul diverselor proceduri, printre acestea numarandu-se consumabilele, sticlaria sau variatele echipamente chirurgicale. Principiul de functionare se bazeza pe aburii cu o presiune foarte inalta, dar si pe o temperatura care atinge cu usurinta pragul de 120 de grade Celsius. Direct proportional cu numarul instrumentelor sau cu greutatea continutului introdus in acest echipament se va stabili intervalul de actiune. De obicei, o perioada scurta de aproximativ 20 de minute va reusi sa genereze rezultate uimitoare.

Care este utilitatea autoclavului medical?

Un dispozitiv care isi gaseste cu usurinta locul printre echipamentele medicale de ultima generatie, autoclavul utilizeaza aburii la temperaturi ridicate pentru a steriliza diversele instrumente. In urma utilizarilor multiple pe suprafata acestora se vor aseza diverse bacterii sau alti agenti patogeni care pot deveni foarte periculosi pentru pacienti. Inainte de orice interventie instrumentele chirurgicale sunt introduse in autoclav pentru a fi sterilizate.

Totusi, specialistii din medicina au dovedit de-a lungul timpului imunitatea unor bacterii la temperaturile uzuale pe care le propune autoclavul. Exemple elocvente sunt reprezentate de prionii asociati cu boala Creutzfeldt – Jacob sau micro organismul Geogemma Barosii. Totusi, acestor echipamente li se asociaza un grad de eficienta destul de ridicat, ele fiind utilizate la capacitate maxima si in cadrul stomatologiei.

About Diana Sandu