Don't Miss

Un review al SSD-urilor Intel din seria 330

By on mai 12, 2016
intel 330

Utilizatorii in cautarea unui drive SSD accesibil si fiabil isi vor opri cu siguranta privirea asupra seriei 330 de la Intel. Dupa succesul seriei 320, Intel a decis sa taie costurile si simultan sa vina cu niste inbunatatiri considerabile. Acest lucru este posibil cu ajutorul noului controller de la SandForce, faimosul SF-2281.

Pentru ca Intel a vizat cu aceasta serie consumatorii cu un buget mai scazut, SSD-ul la capacitati mai reduse: 60 GB, 120 GB si 180 GB, iar preturile variaza in functie de capacitate. In Romania, gasim SSD-uri Intel din seria 330 pe site-ul oktal.ro la 315, 485, respectiv 719 lei.

Seria se vrea a fi varianta economica a modelului 520, iar nivelul performantei este mai mult decat acceptabil. Este pentru prima data cand Intel ofera SSD-uri la preturi mai joase si e momentul sa profitati de acest lucru. Specificatiile de scriere la 50 MB si citire la 450MB fac ca modelele 330 sa fie superioare modelelor mai vechi. Intel a fost intotdeauna un mare suporter al tehnologiilor fiabile si acesta a fost motivul principal pentru care au folosit atata vreme controllerul vechi de la Marvel. Odata cu introducerea seriei 520 au facut insa, saltul mult asteptat la SandForce si 330 nu este o exceptie, folosind acelasi controller, insa cu o interfata de 6GB. Comparativ cu modelul 320, latimea de banda este dubla.

Pe langa controllerul mai sus mentionat, seria 330 are acelasi chip ca seria 520 (NAND Synchronous de 25nm). Cei care se asteptau ca pretul scazut sa vina impreuna cu un chip NAND Asynchronous au fost de-a dreptul surprinsi. Componentele sunt facute din materiale de inalta calitate si va puteti astepta la o fiabilitate egala cu a seriei 520. Diferenta dintre cele doua este (pe langa capacitate) faptul ca 320 foloseste mai putine canale de memorie, si viteza de scriere pe anumite sectoare este mai scazuta. In plus, SSD-urile de acest tip sunt ceva mai groase si s-ar putea sa nu se potriveasca chiar in orice laptop,

Pachetul cu care vine SSD-ul mai contine, pe langa acesta, un conector SATA care include cablul de alimentare, un adaptor si un manual de utilizare care va va ghida in procesul de instalare. Pe site-ul Intel gasiti de downloadat update-uri pentru cele mai noi optiuni de firmware.

Aspectul produselor din seria SSD Intel 330 sunt asemanatoare, cu cel al seriei 520. Si are o dimensiune compacta de 9.5 mm, comparativ cu constructia din 2 bucati a modelului anterior. O privire in interior ne dezvaluie cele 8 chipuri NAND de cate 16 GB. Si in partea opusa controllerul SandForce. Ideea acestei pozitionari este tinerea la distanta a controllerul de caldura generata de chipuri.

Intel este un brand de incredere, daca doriti sa va cumparati un SSD. Si la fel este oktal.ro, in materie de distributie si vanzare de componente de calculatori, si alte produse electronice sau electrocasnice. Putem gasi pe site-ul lor de la cele mai noi monitoare LED, pana la produse de intretinere, console sau imprimante.

About Diana Sandu