Don't Miss

Tu stii cum sa iti dai seama ca laptopul tau trebuie curatat de praf?

By on iunie 18, 2016
praf laptop

Una dintre principalele cauze ale defectarii unui laptop este reprezentata de depunerile masive de praf provocate in mod absolut normal de trecerea timpului dar si de nivelul de utilizare. In timp, indiferent de cat de atenti suntem sau de mediul in care lucram, praful devine un adevarat pericol pentru buna functionare a unui laptop, in anumite situatii fiind inevitabile apararitiile unor defectiuni foarte importante.

Pentru a preintampina potentiale riscuri provocate de depunerile de praf, este recomandat ca laptopul vostru sa fie curatat periodic, in functie gradul de utilizare sau de mediul in care va desfasurati activitatea. Nu trebuie sa lasati timpul sa treaca sau sa apara diferite semnale care sa determine aceasta primejdie, este fundamental sa actionati preventiv si sa va indreptati catre specialistii in reparatii laptopuri, locul in care nu doar reparatiile hardware sunt posibile ci si diferite diagnoze care sa previna anumite defecte.

Ce se intampla de fapt cand praful se depune la interiorul unui laptop? Apare procesul de blocare a fluxului de aer, poate cea mai importanta etapa in protejarea unui laptop. Daca ventilatoarele dispuse la interior nu mai functioneaza corect si gurile de aerisire sunt infundate, fluxul de aer rece de la interior aproape ca nu mai exista, in acest moment intervenind supraincalzirea. Un laptop supraincalzit este periculos pentru cel care il utilizeaza si mai are un alt dezavantaj major: se poate defecta in orice moment.

Odata ce temperatura ridicata isi va face aparitia, riscul ca una sau mai multe componente importante sa clacheze este foarte ridicat. Totusi, exista diferite metode prin care va puteti da seama de acest pericol, o banala supraincalzire fiind depistata daca sunteti atenti la urmatoarele indicii:

  • Aerul eliminat prin zonele de aerisire este foarte cald – De regula, aerul cald produs de laptop se imbina cu aerul rece oferit de ventilatoare, la exterior fiind eliminat un aer la o temperatura medie. Daca aerul devine extrem de cald, in mod cert un ventilator nu mai functioneaza corect sau depunerile de praf sunt masive.
  • Depistati zone fierbinti (touchpad sau tastatura) – O astfel de zona calda indica faptul ca ventilarea nu se mai face corect. Pentru siguranta voastra dar si pentru a evita anumite costuri inutile, este momentul sa mergeti cu laptopul vostru intr-un service.
  • Laptopul se blocheaza din senin sau se inchide brusc – Sistemele de siguranta ale unui laptop performant au capacitatea de a inchide laptopul atunci cand sunt probleme de ventilatie. Daca se mai si blocheaza fara nicio explicatie, este foarte posibil ca laptopul vostru sa fie victima unei supraincalziri.
  • Laptopul functioneaza din ce in ce mai greu desi consumul de resurse nu este foarte mare – Chiar daca aveti un laptop deosebit de puternic, supraincalzirea nu il va ajuta sa reactioneze corect la comenzi. Orice intamplare de acest gen, desi stiti ca aveti un consum de resurse scazut si ca potentialul tehnic al laptopului vostru este unul foarte ridicat, poate avea ca principala cauza lipsa ventilatiei si implicit o depunere de praf care cauzeaza supraincalzirea.
  • Ventilatoarele devin zgomotoase – V-ati obisnuit cu un laptop foarte silentios si dintr-o data va dati seama ca zgomotul din timpul functionarii a crescut simtitor? Este posibil ca ventilatoarele sa fie incarcate de praf, in acest moment fiind fundamental sa interveniti printr-o curatare in profunzime.

Intampinati probleme conform exemplelor expuse mai sus? Poate ca ar fi cazul sa mergeti intr-un service pentru laptopuri, o simpla diagnoza scutindu-va de numeroase alte riscuri ulterioare dar si costuri inutile.

About Diana Sandu