Don't Miss

Trei tipuri de panouri solare disponibile pe piata

By on martie 18, 2016
fotovoltaice

Panourile solare sunt ansamble tot mai apreciate de consumatori datorita eficientei sporite si a costurilor reduse de intretinere. Modul de lucru al unui panou solar presupune captarea energiei solare si transformarea ei in energie electrica, acest principiu de functionare oferindu-ne mai multe tipuri de panouri solare pe care le regasim in magazinele de specialitate.

Panouri solare fotovoltaice

Probabil cele mai cunoscute panouri solare sunt cele fotovoltaice, functionarea acestora presupunand captarea particolelor de lumina folosind asa-zisele celule solare. O particula de lumina captata de celulele solare contine o cantitate de energie care elibereaza un electron. Rolul celulelor solare nu este doar de a capta aceasta cantitate de energie ci si de a o transporta catre cablul de conexiune, loc in care se genereaza energia electrica.

Componenta unui panou fotovoltaic ne indica prezenta celulelor solare alcatuite din straturi de material semiconductor(siliciu). Stratul de siliciu expus la lumina soarelui reuseste sa capteze fotoni pe care, ulterior, ii transforma in energie electrica. Sistemele de legare a celulelor se delimiteaza in doua mari grupe, cele legate in serie si cele legate in paralel.

Dat fiind faptul ca energia electrica produsa de un panou fotovoltaic se poate utiliza instant sau poate fi inmagazinata, utilizatorii lor folosesc aceste ansamble ca sisteme de incalzirepentru locuinta. Functionarea unui panou fotovoltaic este continua, indiferent de anotimp sau de conditiile climatice, durata de viata ridicandu-se la peste 20 de ani.

Panourile solare cu tuburi vidate

Folosite pentru incalzirea apei, aceste panouri solare se recomanda a fi utilizate in locatiile unde temperaturile sunt moderate. Sunt alcatuite din tuburi ce au menirea sa capteze radiatia solara, vidul dintre aceste tuburi reducand pierderile de caldura.

Daca panoul solar cu tuburi vidate nu dispune de un rezervor atasat, el se poate caracteriza ca un ansamblu care capteaza energia solara, o transforma in energie electrica si o ofera unui boiler in vederea incalzirii apei.

Panouri solare plane

Daca panourile solare cu tuburi vidate sunt folosite indeosebi in zonele in care temperaturile nu ating niciodata maxime sau minime, panourile solare plane pot fi folosite si in locatiile in care temperaturile ating cote mai ridicate. Confectionate dintr-o carcasa metalica, o suprafata din sticla si tevi de cupru, panoul solar plan capteaza razele solare si le transforma in energie termica. Se aleg culori inchise la confectionarea panourilor solare plane pentru ca tevile de cupru din interiorul ansamblului sa poata atrage mai eficient razele solare.

Aceste panouri solare sunt izolate termic cu vata minerala, randamentul caldurii fiind mult sporit. Pentru a facilita cresterea randamentului termic, s-a mizat doar pe tevi de transport al agentului termic confectionate din cupru. De obicei, un panou solar plan este confectionat astfel incat sa dispuna si de un rezervor de incalzire a apei, capacitatea sa ridica putand chiar sa contribuie ca sursa alternativa de incalzire pentru locuinta voastra.

About Diana Sandu