Traditia colindelor de Craciun. Deschideti usile si primiti colinda!
Traditia colindelor de Craciun a aparut acum ceva timp. Este o traditie pe care oamenii, tineri si batrani in aceiasi masura, o iubesc. Este un mod spiritual de a-ti petrece vacanta fara prea multe cheltuieli, cu familia si persoanele apropiate. Peste tot se aude muzica de Craciun iar pentru copii vine perioada colindatului, a mersului din casa in casa cu urari de prosperitate, sanatate si virtute, o perioada a darurilor primite de la cei colindati.
Originare inca din epoca precrestina, cu prezente vizibile la geto-daci iar mai tarziu la dacii romanizati, colindele sunt cantece care de-a lungul timpului au ramas, transmitandu-se pe cale orala, in traditia locuitorilor spatiului carpato-danubiano-pontic. La inceputuri colindul avea functie rituala, de urare pentru belsug si prosperitate si chiar de alungare a spiritelor rele.
Cu timpul s-a pastrat in traditia romaneasca doar partea de sarbatoare, de petrecere si urari a colindelor. Cetele de colindatori, formate din desavarsiti interpreti de colinde, pregatesc din timp colinde de Craciun romanesti pentru aceasta perioada. Inca din perioada lui Sfant Nicolai se strang la o gazda buna unde repeta pleiada de colinde care vor fi interpretate. In genere grupurile de colindatori formate din tineri, copii sau grupuri mixte compuse din femei si barbati sunt condusi de catre un vataf. El este conducatorul spiritual al grupului si cel care il indruma, dupa un protocol stravechi ce se respecta cu sfintenie, in perioada colindatului in fiecare gospodarie a localitatii in care se colinda.
Tematica colindelor este diversa. Se imbina motivele laice cu traditiile taranesti bine impamantenite in memoria locala. Prima data se interpreteaza colinda gazdei la care au repetat dupa care grupurile de colindatori se impart, alegandu-si fiecare cate o zona a satului, si merg cu colindul binevoitor vestind Nasterea Domnului. Cei care ii primesc cu bucurie le ofera colindatorilor daruri in bani sau pometi, colacei si cozonaci iar cei care nu deschid usile au parte de asa numitul descolindat despre care se spune ca le va produce numai necazuri si ghinioane in anul urmator. Dar oare ce este mai frumos decat sa vezi cetele de colindatori in pragul casei tale?
Deschideti usile si primiti colinda grupurilor de colindatori!
0 comments