Don't Miss

Streptococul beta hemolitic: raspandire si tratament

By on noiembrie 2, 2015
streptococ b hemolitic

Streptococul beta hemolitic reprezinta un tip de bacterii patogene.
In unele cazuri, dezvoltarea infectiei creata de aceasta bacterie poate fi severă şi chiar periculoasă pentru viaţa bolnavului.

Infectia produsa de aceasta bacterie, se poate raspandi spre urechi sau spre sinusuri, precum si la nivelul gatului.

Pe langa zona gatului, in care se intalneste cel mai frecvent streptococul b hemolitic, acesta se poate intalni si la nivelul pielii si oaselor.

Prezenta si manifestarea acestui streptococ beta hemolitic la nivelul corpului se datoreaza in principal unei imunitati scazute. Atunci cand imunitatea propriului organism este scazuta, corpul ramane fara aparare in fata bacteriilor si virusurilor.

Despre tratamentul streptococului beta hemolitic si alte detalii despre aceasta bacterie, puteti citi aici.

Streptococul betahemolitic nu tine cont de varsta, el fiind prezent atat la sugari cat si la varstnici, aceste categorii fiind printre cele mai afectate, datorita imunitatii lor scazute.

Cazurile principale de complicatii sunt la nivelul gatului, inimii, articulatiilor si rinichilor. Se poate manifesta printr-o angina, scarlatina sau o durere puternica in gat.

Inflamarea articulatiilor nu este periculoasa, in schimb inflamarea tesutului cardiac este extrem de periculoasa ducand pana la distrugerea semnificativa a valvelor inimii.

Sursele principale prin care putem contacta acest streptococ sunt reprezentate de mediile spitalicesti si mijloacele de transport in comun. In cazul copiilor, gradinitele reprezinta de asemenea surse importante in care streptococul hemolitic se intalneste din ce in ce mai des.

Asa cum precizam si la inceputul articolului, imunitatea reprezinta factorul cheie in manifestarea streptococului la nivelul organismului. Factorii ce scad imunitatea sunt stresul si stilul de viata dezorganizat.

O complicatie grava pe care acest streptococ betahemolitic o poate da este reprezentata de glomerulonefrita acuta, care desi destul de rara, poate produce efecte destul de negative.

Aceasta se produce datorita anticorpilor pe care sistemul imun ii produce impotriva streptococului hemolitic. Acesti anticorpi se acumuleaza si determina inflamatia tesuturilor renale ducand pana la tulburarea totala a functiei acestor organe.

Perioada de incubatie a infectiilor ce sunt produse de aceasta bacterie dureaza pana la 5 zile.

Cand o persoana este infectata cu acest streptococ, ea devine contagioasa timp de saptamani si chiar luni. In schimb, daca bolnavul incepe cura cu antibiotice, acesta nu mai este contagios.

Simptomele infectiei cu streptococ betahemolitic sunt dureri in gat, o temperatura de peste 38 grade, inflamatia ganglionilor limfatici din zona gatului, dureri abdominale si inrosirea limbii.

Exudatul faringian in scopul identificarii streptococului se face cu ajutorul unui tampon steril, se tamponeaza in special mucoasa faringelui si a amigdalelor.

Dupa colectarea fragmentelor de mucus, medicul va introduce proba intr-un kit de testare rapida care contine substante chimice ce reactioneaza sau nu la streptococul beta hemolitic.

Tratamentul cel mai des utilizat in cazul streptococului hemolitic este reprezentat de administrarea antibioticelor orale.

De mentionat este rolul extrem de important al antibiogramei, care arata la ce antibiotice este rezistent organismul.

Rezistenta la antibiotice a facut necesara aplicarea antibiogramei in orice tratament cu antibiotice. De asemenea, rezistenta la antibiotice a facut si ca rezultatele la tratamente sa fie din ce in ce mai mici.

Se cauta tot felul de alternative menite sa inlocuiasca clasicele antibiotice, deoarece aceasta rezistenta este din ce in ce mai pregnanta asupra tuturor bolilor.

In concluzie, aceasta bacterie ce se intalneste la nivelul multor organe trebuie atent monitorizata, deoarece scapata de sub control, ea poate produce infectii foarte grave.

About Diana Sandu