Don't Miss

Sfaturi pentru o bună izolare termică a locuinţelor

By on decembrie 5, 2016
hidroizolatii

Izolarea termică a locuinţelor a încetat de ani buni să mai fie considerată un moft, beneficiile acestei operaţiuni fiind incontestabile. Cum toţi ne dorim o creştere a confortului şi o reducere a cheltuielilor de întreţinere a spaţiului locuit, e firesc să ne intereseze cum putem obţine aceste avantaje la un cost cât mai mic. De aceea, cel mai indicat este să apelăm la o firmă de profesionişti care asigură servicii de izolații si termoizolații. Pe lângă calitatea lucrării, vom avea parte şi de consultanţă într-un domeniu la care puţini se pricep cu adevărat, deşi sfaturi neavizate vom primi la tot pasul. Apelând la serviciile unor amatori, riscăm să avem o izolaţie termică defectuoasă, care ne poate produce mai multe probleme decât beneficii. De aceea, câteva sfaturi primite de la specialiştii în izolare termică vă pot scuti de probleme ulterioare.

Se ştie că între interiorul şi exteriorul locuinţelor termoizolate se produce o diferenţă foarte mare de temperatură în timpul sezonului rece, care duce la o creştere mult mai mare a nivelului de umiditate comparativ cu locuinţele neizolate termic. Pentru a preveni fenomenul de condens şi igrasie, este obligatoriu să aerisiţi locuinţa de minim două ori pe zi.

Dacă sistemul de izolare termică nu este aplicat corespunzător, apar infiltraţii ale apei din precipitaţii care provoacă o deteriorare rapidă, proprietăţile termoizolatoare pierzându-se.

aerisire

În cele mai multe cazuri de aplicare greşită este mai indicat să se înlocuiască termoizolaţia decât să se repare. Dacă sistemul de izolaţie s-a realizat cu polistiren, acesta nu poate fi aruncat la tomberonul cu gunoi, ci trebuie incinerat în locuri speciale, iar costul acestei proceduri depăşeşte preţul de achiziţie al polistirenului.

Grosimea polistirenului influenţează coeficientul de transfer termic, fiind indicată o grosime de minim 10cm. Calitatea termoizolaţiei cu polistiren poate fi influenţată de rezistenţa sa la tracţiune, la încovoiere şi compresiune, lungimea diblurilor folosite, rezistenţa plasei şi calitatea adezivului folosit.

Nu cumpăraţi polistiren cu o densitate mai mică de 15kg/m sau cu o rezistenţă la compresiune mai mică de 80 N/mm. Astfel de informaţii trebuie obligatoriu afişate pe orice ambalaj. Dacă producătorul nu oferă astfel de informaţii, evitaţi cumpărarea produsului.

Evitaţi polistirenul format din două plăci de polistiren lipite!

În cazul în care placaţi cu termoizolaţie un zid plin, diblul trebuie să fie de minim 5 cm, iar în cazul unui zid cu goluri, diblul trebuie să aibă minim 8 cm.

Pe zidăriile de BCA, abia după ce întăriţi suportul şi reduceţi gradul de absorbţie al acestuia se pot lipi plăcile de polistiren.

caramida

Dacă realizaţi o termoizolaţie pe un perete de cărămidă cu goluri, pentru a evita fracturarea acesteia, diblurile se vor fixa prin înfiletare, nu prin percuţie.

Pentru a evita ca apa colectată pe faţadă să nu se scurgă pe soclu, e indicat ca soclul clădirii să fie cu picurător şi să fie retras cu minim doi centimetri faţă de restul faţadei.

În aplicarea stratului final decorativ nu se lucrează la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius sau mai mari de 30 grade Celsius, pe vânt puternic, ceaţă, ploaie sau umiditate excesivă.

Indiferent dacă apelaţi la profesionişti sau amatori pentru realizarea lucrării de termoizolare, încercaţi să fiţi atenţi la detaliile de mai sus pentru că, atunci când se ştiu observaţi, muncitorii sunt mult mai atenţi şi mai conştiincioşi.

About Diana Sandu