Don't Miss

Secretele organismului uman: insulina

By on ianuarie 9, 2018
Sanatate corporala

Rezistenta la insulina e o conditie destul de intalnita la bolnavii de diabet de tip 2, atat cei din Romania, cat si cei din restul lumii. Cum anume se manifesta? Ei bine, pur si simplu nivelul zaharurilor din sange nu coboara nicicum sub influenta insulinei. Astfel, nivelul glucozei din sange creste destul de mult si implicit, si nivelul glicemiei.

Acest lucru poate fi depistat destul de usor prin verificarea succesiva a glicemiei in zile consecutive, dar si daca pacientii prezinta tensiune arteriala marita si probleme de tranzit intestinal. Un alt lucru care poate indica rezistenta la insulina e un numar prea mare de trigliceride, insa in acest caz, sunt mai multe afectiuni de care aceasta conditie poate fi legata, astfel ca un nivel mult peste medie de trigliceride nu este un factor concludent.

Totusi, ce anume duce la rezistenta la insulina?

Sunt mai multi factori care pot duce la aceasta conditie medicala. Cei mai importanti insa, in ordine aleatorie, sunt urmatorii:

a) obezitatea. Pentru a se clasa in categoria de “obezi”, oamenii trebuie sa aiba un procent de tesut adipos mai mare de 25% din greutatea totala a corpului.

b) dietele bogate in grasimi. Exista numeroase studii desfasurate atat pe oameni cat si pe soareci care atesta ca rezistenta la insulina apare indeosebi la organismele a caror nutritie are in componenta un numar mare de grasimi;

c) lipsa vitaminei D.

e) procesul de imbatranire. Din pacate, pe masura ce corpul imbatraneste, eficienta functiilor sale scade. Printre mecanismele a caror eficienta este afectata se afla si transportul glucozei, lucru care duce in termen de cativa ani la rezistenta la insulina.

f) administrarea de steroizi anabolizanti in cantitati mari, dar si a corticosteroizilor.

In ceea ce priveste tratamentul acestei conditii, acesta se bazeaza pe aspirina, administrarea de insulina in doze mici si multiple, biguanide si glucocorticoide. Cantitatile sunt diferite de la pacient la pacient si se stabilesc numai impreuna cu medicul specialist, motiv pentru care nu exista un tratament stas.

About Diana Sandu