Don't Miss

Ortodonţia – promisiunea unui zâmbet perfect

By on octombrie 25, 2015
zambet perfect

Dacă este ceva de care oamenii, indiferent de vârstă, încearcă să fugă, acesta este un cabinet stomatologic. Ne-am obişnuit să asociem durerea şi discomfortul cu acest spaţiu care, de fapt, nu face decât să ne înfrumuseţeze imaginea şi să ne asigure sănătatea. Iar pentru cei care nu au fost înzestraţi cu dinţi drepţi, regulaţi, coşmarul pare să fie dublu. Pe lângă stomatologie, aceştia trebuie să apeleze şi la ortodonţie, ceea ce înseamnă purtarea pe o perioadă îndelungată a unui aparat dentar.

 

Cei care încearcă să evite cel mai mult întâlnirea cu medicul ortodont sunt copiii şi adolescenţii. Mult prea preocupaţi de imaginea lor şi de părerile celor din anturaj, aceştia vor refuza să poarte un aparat ortodontic şi nu vor înţelege cât de important este acesta pe termen lung. În acest caz, este esenţial ca părinţii să intervină şi să le
explice cu răbdare avantajele îndreptării din timp a problemelor de dantură, sau să îşi ducă copiii la un cabinet stomatologic, unde aceste lucruri îi vor fi explicate mai pe larg.

În primul rând, un părinte trebuie să îi explice copilului său scopul şi importanţa unui aparat dentar. Dacă se apelează la ea din timp, ortodonţia este, nici mai mult, nici mai puţin, decât promisiunea unui zâmbet perfect pentru momentul în care tânărul va atinge vârsta maturităţii. Problemele cauzate de dinţii crescuţi greşit trebuie rezolvate din timp, cu cât copilul este mai mic. Este bine ştiut faptul că un organism tânăr răspunde mult mai repede şi mai eficient la tratamentele care îi sunt administrate. În ceea ce priveşte dinţii, aceştia se vor corecta mult mai uşor.

În al doilea rând, un adolescent trebuie să ştie că, dacă la vârsta pe care o are, un aparat dentar poate arăta bine dacă îl personalizează cu elastice colorate plasate pe bracketuri, mai târziu această posiblitate va ieşi din discuţie. Prin urmare, este mai bine să îşi rezolve problema din timp pentru a nu fi nevoit să apeleze, într-un final, la ortodonţie când va fi mai în vârstă, implicat cu adevărat în viaţa socială şi obligat să achiziţioneze un aparat dentar invizibil pentru a nu-i afecta imaginea.

Dacă îl veţi duce la un cabinet stomatologic, acolo i se va explica pe îndelete cât de important este un aparat dentar şi cât de necesare sunt rezultatele lui pe termen lung. Copiii şi adolescenţii trebuie să ştie exact care este scopul ortodonţiei şi să înţeleagă că, dacă au nevoie de această procedură, trebuie să apeleze la ea cât mai curând cu putinţă.

About Diana Sandu