Don't Miss

Dieta optima pentru persoanele care sufera de hipertensiune

By on iunie 15, 2017
Hipertensiune

Hipertensiunea arteriala poate fi tinuta sub control prin medicatie, dar si printr-un stil de viata sanatos, in care dieta are un rol important.

Cercetarile au demonstrate ca schimbarile din dieta ajuta al prevenirea si chiar tratarea hipertensiunii arteriale. Despre toate acestea, am stat de vorba cu dr. Mihaela Gorogan, medic specialist diabet, nutritive si boli metabolice de la “Regina Maria”.

Pentru pacientii hipertensivi, principala recomandare este legata de reducerea aportului de sare, pana la un consum zilnic de 1500 mg – aproximativ 2/3 dintr-o lingurita. Reducerea cantitatii de sodiu determina atat scaderea valorilor tensiunii, cat si cresterea eficientei anumitor clase de medicamente.

Atentie la… neatentie! E important sa constientizezi ca sarea este ascunsa in multe produse ca un truc al producatorilor pentru imbunatatirea gusturilor: alimente semipreparate, snackuri, conserve, produse de patiserie. Inlocuieste mezelurile cu carne gatita la cuptor cu condimente aromatice, sosurile din comert pentru salate cu unele preparate de tine cat mai simplu (ulei, lamaie, otet, iaurt, usturoi), iar pentru o mancare mai gustoasa alege produse exclusiv din legume deshidratate. Si muraturile din saramura le poti inlocui cu cele in otet sau cu salate proaspete.

De ajutor! Potasiul si fitonutrientii contribuie la normalizarea tensiunii. Potasiul este un electrolid cu un usor efect de scadere a tensiunii arteriale; e de preferat sa fie introdus in dieta prin surse naturale: legume, leguminoase, cartofi, fructe, anumite tipuri de peste. Substitutele de sodiu (pe baza de potasiu) se folosesc doar ocazional, la pacientii care nu au afectata functia renala si doar cu recomandare medicala.

Fitonutrientii din plante influenteaza in mica masura valorile tensionale: usturoiul, sucul de sfecla, telina se folosesc in mod traditional. De asemenea, anumite supliment precum acidul folic, coenzima Q10, extractul din fructe de maslin sau uleiul de peste (in doza mare) au efect benefic.

About Diana Sandu