Dezvoltarea unei noi plantatii de afini

Pentru majoritatea romanilor, rentabilitatea acestor culturi de afini este inca ceva necunoscut, chiar daca intreaga Europa (dar si tara noastra) reprezinta o piata de desfacere excelenta pentru aceste fructe. Cauzele pot fi multiple, iar scuze pentru neincrederea cultivatorilor si investitorilor pot fi mereu gasite, fara greutate.
Exista anumite aspecte care pot ajuta unei intelegeri mai clare a acestor culturi horticole – in primul rand, sa privim soiurile acestei plante. Aceste afine ce pot fi cultivate la altitudini mici sunt diferite de cele ce cresc in zona carpatica – afin salbatic. Astfel, acest afin cu tufa inalta, apartine soiului Vaccinium Corymbossum – fiind un subtip obtinut prin procedee de altoire, in America de Nord (SUA). Materialul genetic astfel obtinut si comercializat in tara noastra este obtinut prin tehnica de inmultire denumita si cunoscuta ca “in vitro”. Avantajele acestor procedee il reprezinta in primul rand rezistenta la boli, la daunatori, dar si faptul ca nu sunt modificate genetic. Chiar daca aceste afine sunt produse initial in Statele Unite ale Americii, ele au fost aclimatizate conditiilor meteo din tara noastra.
Pe de alta parte, preturile sunt acceptabile iar ca in orice domeniu asemanator, la cantitati mai mari se obtin discount-uri. Pe langa acest beneficiu, cei interesati mai pot obtine consultanta profesionala din partea dezvoltatorilor de pepiniere, atat referitor la inceperea unor astfel de plantatii cat si pentru a le intretine si nu in ultimul rand pentru comercializarea productiei (fructelor) – atat pe plan intern cat si extern.
Cei care se ingrijoreaza asupra suprafetei minime pe care se poate cultiva acest arbust, cat si asupra tipului de sol, pot sa respire usurati – afinul nu este deloc pretentios – tot ceea ce necesita e un sol acid , cu ph-uri situate intre 4,5 si 5,8. Daca in urma analizelor solului (realizate tot de catre aceste firme specializate) se considera necesare modificari, se poate utiliza sulf agricol/ turba pentru a se crea un PH mai acid (mai scazut); de asemenea, se poate apela la amendament pentru a se transforma PH-ul solului intr-unul mai alcalin (ridicat). Tehnicile de prelevare a solului si analiza aferenta se realizeaza intr-un timp relativ scurt.
Acestea ar fi cateva din aspectele dezvoltarii unei pepiniere de afine – un plan adecvat pentru noul an poate sa aduca productii de pana la 25t/ha.
0 comments