Don't Miss

Cuptoarele cu microunde si nutrientii din alimente

By on iulie 23, 2018
Cuptoarele cu microunde si nutrientii din alimente

De multe ori, deoarece traim intr-o lume unde “trebuie sa tinem pasul” pentru a reusi in viata, ajungem sa incalzim mancarea la cuptorul cu microunde, in loc sa o incalzim la aragaz sau la cuptorul obisnuit. Astfel, ne putem intreba uneori: este sanatos sa facem asta mai mult decat ocazional?

Un cuptor cu microunde se gaseste in aproape fiecare gospodarie din Romania urbana. Comoditatea pe care o ofera aceste cuptoare cu micround este incontestabila. Insa, in ciuda utilizarii pe scara larga a cuptoarelor cu microunde si a rezultatelor excelente in ceea ce priveste siguranta, unii oameni au indoieli in ceea ce priveste faptul ca alimentele gatite la nivelul cu microunde genereaza o alimentatie mai putin sanatoasa prin eliminarea nutrientilor din alimente. Face asta intr-adevar gatitul la cuptorul cu microunde? Este sanatos sa preparam astfel alimentele, cand suntem pe fuga?

Cum functioneaza cuptoarele cu microunde

Intelegerea modului in care functioneaza cuptoarele cu microunde poate clarifica aceasta dilema in privinta persoanelor care detin incorporabile de top in bucatariile lor.

Cuptoarele cu microunde pregatesc alimentele folosind valuri de energie care sunt similare undelor radio, dar mai scurte decat acestea. Aceste valuri sunt remarcabil de selective, afectand in primul rand apa si alte molecule care sunt asimetrice din punct de vedere electric-un capat incarcat pozitiv si celalalt incarcat negativ. Microundele cauzeaza aceste molecule sa vibreze si sa acumuleze rapid energie termica.

Chiar distrug cuptoarele cu microunde nutrientii din alimente?

Unele substante nutritive se descompun atunci cand sunt expuse la caldura ( fie ca este vorba de un cuptor cu microunde sau de unul obisnuit). Vitamina C este probabil cel mai clar exemplu. Dar deoarece timpul de gatit este mai scurt atunci cand vine vorba de folosirea cuptorului cu microunde, gatirea la un cuptor cu microunde face o treaba mai buna in conservarea vitaminei C si a altor substante nutritive care se descompun atunci cand sunt incalzite.

In ceea ce priveste legumele, gatirea lor in apa “distruge” o parte din valoarea lor nutritiva, deoarece nutrientii se scurg in apa de gatit. De exemplu, broccoli fiert pierde glucosinolatul, compusul care contine sulf, care poate da legumelor proprietatile de combatere a cancerului. Este mai indicat sa gatim legumele la aburi sau chiar la cuptorul cu microunde? In unele privinte, da. De exemplu, broccoli aburit isi pastreaza mai multe glucosinalote decat daca il prajesti sau il fierbi.

Metoda de gatit care pastreaza cele mai bune substante nutritive este cea in care incalzesti produsele alimentare pentru scurt timp si in care folosesti cat mai putin lichid posibil.

About Diana Sandu