Fie ca te-ai ars cu un fier de calcat fierbinte, sau copilul tau a atins o soba fierbinte, arsurile sunt dureroase, si adesea, infricosatoare. Exista multe conceptii gresite si leacuri babesti despre modul de a trata arsurile, dar urmati acesti pasi si ar trebui sa aveti o recuperare completa.

Pentru a trata arsura:

-  Pune imediat arsura sub apa rece. Daca te-ai ars la degete sau la incheietura mainii, este usor de a scufunda acestea sub apa rece in chiuveta. Daca totu┼či, arsura este pe o parte mai putin convenabila a corpului dumneavoastra, scufundati acea parte a corpului intr-o cada cu apa rece sau inveliti-l in prosoape ude. Cu copii care au dureri si le este frica, este adesea mai usor de ai lua si de ai pune in cada cu apa rece, cu tot cu haine, decat sa incercati sa-i convingeti sa mearga la chiuveta si sa stea cu acea parte in apa.

-  Evalueaza rapid gradul de arsura. De regula, arsurile sunt: arsuri de gradul I – cand pielea este de culoare rosie, arsuri de gradul II – cand pe suprafata pielii apar basici si arsuri de gradul III – cand pielea se rupe sau sa innegrit. Arsurile de gradul III au nevoie de asistenta medicala de urgenta imediata!

-  Se solicita asistenta medicala daca este necesar. Daca dumneavoastra sau altcineva are o arsura de gradul III, sunati la 112. Solicita, de asemenea, asistenta medicala imediata, in cazul in care este o arsura electrica, o arsura chimica, sau o arsura la organele genitale sau a fetei. Daca este o arsura de gradul II, care acopera o suprafata mai mare decat palma ta, du-te la serviciu de urgenta la spital.

-  Bandajeaza zona arsa. Cu exceptia arsurilor din situatiile de mai sus, se aplica un bandaj de tifon steril sau pansament pe acea zona pentru a o proteja. Nu folositi blistere cand se trateaza o arsura – acesta nu va lasa sa faca coaja pe suprafata arsa a pielii – ci se pastreaza bandajul liber, pentru a permite aerului sa circule.

-  Nu se aplica gheata pe suprafata de piele arsa. Gheata v-ar putea face sa va simtiti mai bine, dar va poate deteriora tesutul pielii.

-  Nu se aplica creme antibiotice sau unt. Am tot auzit multa lume vorbind ca, untul poate fi utilizat pentru a trata arsurile, dar acest lucru poate provoca de fapt, infectii si pastreaza caldura.

-  Se aplica creme sau geluri cu aloe vera. Acestea pot fi folosite pentru a trata arsurile si de a calma durerea.

-  Ia analgezice. Aspirina, ibuprofenul, si acetaminofen pot fi utilizate pentru a ajuta cu durerea, cu toate ca aspirina nu ar trebui sa fie utilizata de catre copii.

-  Acordati atentie pana la vindecare. Daca exista semne de infectie in zona arsa, sau daca durerea continua, dupa cateva zile, consultati medicul dumneavoastra cu privire la arsura.

      Este de asemenea important a preveni arsurile ori de cate ori este posibil, deci nu lasa fierul de calcat, placile de indreptat si ondulatoare pentru par nesupravegheate, sa fii atent cu vasele cu apa fierbinte, si tine copiii departe de soba fierbinte! Este intotdeauna mai bine a preveni o arsura decat de a trata arsurile!