Stiind cum sa replantam in mod corespunzator tufa de trandafir, este parte integranta a ne asigura ca acesta este tinut in viata, chiar in timp ce se muta intr-o locatie noua. De exemplu, poate fi necesar sa replantati o tufa de trandafiri intr-o locatie ideala, astfel ea se va dezvolta mai bine. Pe de alta parte, poate doritiĀ  sa-l treceti intr-un vas de pamant. Unii gradinari sunt asa de atasati de trandafiri de-a lungul anilor, incat atunci cand schimba casa, isi replanteaza plantele. Oricare ar fi motivul pentru ati avea nevoie sa replantam tufa de trandafir, trebuie sa o faceti cu mare atentie.

Iata cum replantam o tufa de trandafir:

-   Folositi echipamentul de protectie corespunzator. Atunci cand lucrati in gradina, asigurati-va ca folositi manusi de gradinarit. Spinii si ramurile de plante pot fi destul de daunatoare mainilor tale, daca nu sunteti atenti. Asigurati-va ca folositi instrumentele de gradinarit adecvate pentru a fi eficient la munca facuta si pentru a fi mai usor pentru tine.
-   Pregatiti tufa de trandafir pentru a fi replantata. Undeva, in luna iunie sau iulie, taiati radacinile laterale ale trandafirului. Pentru a face acest lucru, trebuie sa utilizati un harlet in mod vertical, nu oblic. Repetati procesul pana cand a fost inconjurata complet planta. Acest lucru va taia radacinile in exces ale plantei. Prin taierea radacinilor, va permite sa creasca radacinile noi in solul nou. Asteptati aproximativ doua saptamani inainte de a muta tufa de trandafir.
-   Selectati noua locatie cu atentie. Alegeti o zona care are un drenaj bun si este plin soare. Trandafirilor le merge cel mai bine atunci cand sunt expusi, de la sase pana la opt ore la lumina directa a soarelui. Asigurati-va ca atunci cand replantam planta acolo, va fi o zona cu sol suficient de bun pentru cresterea radacinilor.
-   Sapa o gaura noua. Pregatiti spatiul de sapat. Fa-o suficient de adanca, astfel incat sa puteti seta, in mod corespunzator, adancimea radacinei de trandafir la cel putin 28 cm in jos, in functie de dimensiunea tufei.
-   Udati zona. Luati o stropitoare cu apa si udati solul. Acest lucru va va ajuta sa testati drenarea solului.
-   Cu grija scoatem tufa de trandafir. Cand sunteti gata pentru a muta planta, scoate cu grija tufa de trandafir. Acest lucru ar trebui sa fie un proces simplu, deoarece le-ati taiat deja radacinile laterale.
-   Apuca tufa de trandafir bine, si se agita usor pentru a elimina orice exces de sol. Ai grija cand o ridici, ca este grea, si sprijina cu o mana radacina, sa nu se rupa. Sprijina baza radacinii si se va muta in noua locatie.
-   Atentie cand se pune tufa de trandafir in sol nou. Pozitionati tufa de trandafir cum doriti. Fixati planta prin plasarea solului inprejur pentru a acoperi radacina. Utilizati mult sol pentru a mentine planta sanatoasa. Cu toate acestea, evita folosirea de pesticide sau alte tipuri de ingrasaminte, in special in timpul primelor doua saptamani de la transfer. Acest lucru va ajuta reducerea socului plantei la noul mediu.

      Da-i plantei ceva timp pentru a se adapta cu noul sol. Aceasta poate dura doua-trei saptamani inainte de a vedea cat de bine s-a prins tufa de trandafir in noua zona.